Vladimir Voronin este obligat să-i achite Vitaliei Pavlicenco 30.000 lei. Ce acuzații i se aduc liderului PCRM

După 11 ani de tergiversări, dosarul liderului Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, împotriva fostului preşedinte al ţării Vladimir Voronin a ajuns pe masa magistraţilor. La începutul acestei luni, Judecătoria Chişinău l-a obligat pe liderul PCRM să achite un prejudiciu de 30 de mii de lei pentru unele acuzaţii pe care le-a făcut în 2007 în privinţa lui Pavlicenco. Voronin spune, însă, că nu este de acord cu decizia şi o va ataca.

În 2007, liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, şi preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, l-au atacat în judecată pe fostul şef al statului Vladimir Voronin pentru denigrare și calomnie. Asta după ce liderul comuniştilor a declarat în cadrul unei emisiuni că i-a reproşat preşedintelui român de atunci, Traian Băsescu, că finanţează unionişti care au fost colaboratori KGB.

"Că eu am făcut diferite declaraţii prin care doamnei respective că i s-ar fi cauzat prejudicii morale şi s-ar fi diminuat încrederea electoratului. Ea avut şi are mare electorat. Ea s-a autoidentificat ca agent KGB Pavlicenco, de sine stătător şi de atunci s-a pornit procesul de judecată", a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin mai spune că, potrivit legislaţiei, preşedintele ţării se bucură de imunitate şi nu poate fi tras la răspundere pentru declaraţiile politice pe care le-a făcut pe perioada mandatului. Cu toate acestea, Vitalia Pavliceno a cerut de la el despăgubiri de 5.000 de euro pentru afirmaţiile făcute.

"El m-a denigrat, acoperindu-se de imunitate și de funcția de președinte, crezând că este toate drepturile sale care nu se compară cu ale cuiva", a afirmat liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.

Toate instanţele de judecată din ţară au refuzat să examineze dosarul, aşa că liderul PNL a decis să se adreseze la CEDO. În 2014, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat dreptate, iar ţara noastră a fost obligată să-i achite lui Pavlicenco un prejudiciu moral de 3.600 de euro. De asemenea, Înalta Curte a obligat instanţele din ţară să examineze dosarul.

Lasă un comentariu