Un Orășel European este amenajat în centrul Capitalei. Ambasadele ţărilor UE îşi prezintă bucatele tradiţionale

Embed:

În acest weekend, în Capitală este marcată Ziua Europei în cadrul tradiţionalului Orășel European. Acesta a fost deschis, astăzi, în parcul central de către ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko. Oaspeţii evenimentului s-au putut delecta cu bucate tradiţionale europene şi cu muzică jazz.

La sărbătoare au participat mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip.

În grădina publică Ştefan cel Mare, au amenajat corturi peste 20 de ambasade acreditate la Chișinău, unde oaspeţii evenimentului au putut afla mai multe despre tradițiile acestor state şi au putut gusta din bucatele lor tradiţionale.

"Avem proseco italiano, cafea și croissant cu prosciuto italiană", a spus ambasadoarea Italiei în Moldova, Valeria Biagiotti.

Vizitatorii au făcut cozi la corturile cu delicii europene și au încercat să guste din toate bucatele.

În Orăşelul European a amenajat un cort şi Parlamentul de la Chişinău, care a organizat o tombolă. Persoanele care au răspuns corect la întrebările legate de activitatea legislativului s-au ales cu premii. Printre norocoşi s-au numărat premierul Pavel Filip şi ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko. 

Peter Michalko şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au trecut pe la toate corturile amenajate în parcul central. Cei doi oficiali au tras la țintă, la cortul amenajat de Ambasada Marii Britanii, după care au încercat berea cehă și cea germană, dar și alte licori tradiționale europene.

Michalko a menționat că Ziua Europei nu este doar o sărbătoare, ci un angajament comun al ţărilor blocului comunitar de a ajuta Moldova să se dezvolte în continuare.

"Avem un singur obiectiv major, acela de a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Republica Moldova. Suntem convinși că aceasta este calea pe care cetățenii Republicii Moldova își doresc să meargă", a afirmat ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko. 

La rândul său, Andrian Candu le-a mulțumit partenerilor europeni pentru susţinere.

"Nu este ușor, dar în fiecare zi câte un pic, câte un pas, Republica Moldova este mai aproape de aceste reguli și de aceste valori ale Uniunii Europene", a precizat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Oficialii prezenţi la eveniment au vorbit şi despre posibilitatea de a conecta, pe viitor, țara noastră la calea ferată europeană.

"Ar fi bine să construim o cale ferată cu ecartament occidental din România spre Chișinău", a mai adăugat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Așa trebuie de acționat atunci când vorbim de apropierea statelor, nu prin declarații", a menționat premierul, Pavel Filip.

Ambasadorul României susţine iniţiativa.

"Avem nevoie de așa ceva, să știți că sunt un susținător direct al acestei idei", a zis ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță.

În Orăşelul European a venit şi liderul Partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a dat nas în nas cu şeful Legislativului, Andrian Candu. Deşi a încercat să-l evite, nu i-a reușit.  

Evenimentul dedicat Zilei Europei va continua și mâine. Pe parcursul zilei, vizitatorii vor putea viziona filme de producție europeană, care vor fi proiectate chiar în parcul central.

Lasă un comentariu