Discuţii aprinse în Parlament. Legislația electorală ar putea fi modificată

Embed:

Legislația electorală și situația creată în urma invalidării alegerilor locale noi din Chișinău va fi analizată de un grup de lucru, creat de Parlament. Din acest grup vor face parte membrii Comisiei Juridice, numiri și imunități, care vor putea atrage în procesul de lucru experți naționali și internaționali. O hotărâre în acest sens a fost votată, ieri, în Legislativ.

Membrii grupului de lucru vor trebui să identifice lacunele din legislație şi să asigure claritate în ceea ce priveşte agitația electorală. Ei au la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta concluziile. Unii parlamentari consideră că situaţia din Capitală, care s-a creat după invalidarea alegerilor locale noi, putea fi evitată, dacă ar fi fost organizat încă un scrutin.

Legislaţia actuală spune, însă, că trebuie să treacă un an până la organizarea alegerilor locale noi.

"Nu s-a mers la pedepsirea candidatului care a încălcat. Dacă avea loc pedepsirea candidatului care chipurile a încălcat, mai departe el putea să se adreseze la CEDO", a afirmat deputatul PL, Lilian Carp.

Comunistul Oleg Reidman a dat de înțeles că socialiștii poartă o parte din vină în situația creată.

"Dacă te plângi că justiţia este proastă, atunci nu ai de ce să te bazezi pe ea. Dacă nu erau plângeri, nu ar fi fost anulate alegerile. Ce ar fi examinat judecătorii, dacă nu era această plângere, şi pe ce s-ar fi bazat - pe părerea experţilor sau pe cea a societăţii civile", a menționat deputatul PCRM, Oleg Reidman.

Socialiștii, care sunt autorii sesizării ce a dus la invalidarea scrutinului, spun că nu și-ar fi dorit să-l transforme pe Andrei Năstase în victimă.

"Legislaţia spune că Năstase a încălcat, dar ştiţi de ce noi nu am dorit să solicităm instanţei anularea rezultatelor, pentru că ştiam foarte bine că el a provocat intenţionat şi nu am vrut să îi creăm această agendă politică, să îl facem victimă ca el să vină în Parlament pe acest cal alb. Astăzi, el este victimă politică", a spus deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

După mai multe minute de dispute, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a ieșit în fața deputaților pentru a răspunde la criticile și acuzațiile colegilor din opoziție.

"O decizie, o hotărâre a instanţei de judecată este lege şi punctum. Îmi place sau nu îmi place, trebuie să respect. Dragi colegi din PLDM şi foşti colegi de coaliţie, cine a condus Ministerul Justiţiei din 2008 până în 2016, Partidul Democrat? Nu vă este ruşine?", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Șeful Legislativului a venit cu un mesaj și pentru socialiști, care, potrivit lui, ar fi cei mai interesați de situația creată.

"Colegi din PSRM, cine a protestat împreună cu Năstase în 2016 -2015. Poate asta este viitoarea coaliţie pe care voi o creaţi?! Aţi vorbit despre domnul Năstase care o să vină în coaliţie pe cal alb, pentru voi probabil va veni", a mai adăugat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu a amintit despre cazuri similare, când anumite scrutine au fost invalidate, iar opoziția, care astăzi se revoltă, atunci a tăcut.

"Excluderea lu Usatâi din 2014 a fost bună sau rea? Dar anularea alegerilor locale la Comrat, dacă nu greșesc ani de zile în urmă, a fost bună sau rea? Și multe altele de genul acesta. Adică de ce deciziile instanței în privința lor a fost bună, că am profitat cumva noi toți de ele, nu ne-au afectat, iar acum asta nu este bună", a precizat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a mai subliniat că invalidarea alegerilor din Chişinău afectează imaginea guvernării, care a obținut reușite într-o perioadă scurtă.

"Partidul Democrat și guvernarea și colegii din coaliția de guvernare eram după o perioadă de doi ani de zile de relativ succes și de reușite. Cu trei zile înainte de plata primei rate din asistența macro financiare. Înainte de aceste decizii vine o decizie a instanței de judecată care schimbă absolut tot", a menționat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Grupul de lucru care va analiza legislaţia electorală a fost creat la iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. Oficialul a făcut anunţul în cadrul unei vizite în Statele Unite.

Alegerile locale noi din Capitală a fost invalidate, pentru că atât Andrei Năstase, cât şi Ion Ceban, au făcut agitaţie electorală în ziua scrutinului.

Lasă un comentariu