Studiu: Societatea nu este pregătită pentru copiii care ies din internate sau din centrele de plasament

Embed:

Societatea nu este pregătită pentru copiii care ies din internate sau din centrele de plasament. O spun tinerii care au crescut în aceste instituţii. Aceştia afirmă că, după împlinirea majoratului, sunt discriminaţi şi cu greu îşi pot continua studiile sau îşi găsesc un loc de muncă. Datele unui studiu efectuat de o asociaţie obştească din domeniu mai arată că aceşti tineri se confruntă cu lipsa locurilor de trai.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că ştiu despre această problemă şi depun toate eforturile ca, începând de anul viitor, tinerii care ies din serviciile sociale de plasament să poată primi locuinţe asistate.

Olesea a fost educată de o familie care i-a oferit asistenţă parentală, pe care a fost, însă, nevoită să o părăsească după împlinirea vârstei de 18 ani. Fata povesteşte că i-a fost dificil să se integreze în societate, întrucât s-a pomenit singură în faţa greutăţilor.

"Familia la care am locuit şapte ani şi în prezent îmi sunt alături. Societatea nu este pregătită pentru copiii care ies din internate sau din diferite servicii sociale de plasament", a spus eleva colegiului Vasile Lupu din Orhei, Olesea Lungu.

În prezent, tânăra îşi face studiile la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Orhei, unde spune ea, nu i-a fost deloc uşor să ajungă.

"Nu ştiam la cine să apelez, care va fi situaţia, dacă cineva mă va respinge că am fost la internat. Au fost dificultăţi în depunerea documentelor. Au cerut foarte multe documente, dacă într-adevăr am fost la internat", a precizat eleva colegiului Vasile Lupu din Orhei, Olesea Lungu.

Cu aceleaşi greutăţi s-a confruntat şi Nadejda, care a crescut într-un internat din ţară. Tânăra a învăţat doi ani la o şcoală profesională, dar a fost nevoită să întrerupă studiile, din motiv că nu avea cu cine să-şi lase fratele mai mic. Astfel, a fost o adevărată provocare să-şi găsească un loc de muncă.

"A fost greu fiindcă nu aveam experienţă, nu aveam actele necesare. Când ieşi de la internat nu ai locuinţă, bani nu ai, nimic nu ai şi nu ştii ce să faci, dar când eşti acolo ai de toate, şi când ieşi, nu ştii încotro să te duci", a menționat Nadejda.

Autorii studiului susţin că este nevoie de un sistem de servicii care să-i ajute pe aceşti tineri.

"Să creăm servicii pentru copiii care părăsesc serviciile de îngrijire. Servicii de acompaniere, servicii de mentorat, servicii de cazare, servicii de inserţie socială, de angajare în câmpul muncii", a afirmat directorul Lumos Foundation Moldova, Domnica Gînu.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau asigurări că, de anul viitor, aceşti tineri vor putea beneficia de locuinţe asistate pe o perioadă determinată de timp. Ei vor fi ghidaţi şi ajutaţi de un mentor.

"Tânărul va fi monitorizat în serviciul respectiv, va fi asistat de o persoană specializată. Va avea un mentor care îl va monitoriza în procesul de angajare. Ne propunem un serviciu de suport pentru aceşti tineri. Să soluţionăm şi problema temporară a spaţiului locativ", a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

"Copiii sunt prioritate în tot ce face Guvernul şi asta este foarte important. Dacă investim astăzi în copiii, avem şi viitor cu cetăţeni responsabili", a concretizat Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu.

Anual, aproximativ 800 de tineri din ţara noastră ies din serviciile sociale de plasament.

Lasă un comentariu