România şi Ucraina, în pragul unui RĂZBOI diplomatic, după ce agenţii SBU au descins la sediul unei organizaţii a etnicilor români din regiunea Cernăuți

Embed:

România şi Ucraina sunt în pragul unui război diplomatic, după ce agenţii SBU au descins la sediul unei organizaţii a etnicilor români din regiunea Cernăuți. Reprezentanţii comunităţii sunt acuzaţi că ar răspândi informaţii care ar atenta la integritatea statului ucrainean.

Situaţia a stârnit îngrijorări la Bucureşti. Ministerul român de Externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la discuţii şi i-a cerut Kievului să înceteze acţiunile de intimidare a minorităţilor româneşti.

14 agenţi ai Serviciul Ucrainean de Securitate au descins, luni, la sediul Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți. Aceştia au forţat uşile pentru a efectua percheziţii. Totul s-a întâmplat după ce două zile mai devreme reprezentanţii comunităţii româneşti au participat la un eveniment public şi au prezentat, în cadrul acestuia, o hartă a României Mari.

Gestul a fost calificat drept un atentat la integritatea teritorială a Ucrainei. În cadrul percheziţiilor a fost ridicată harta cu pricina, mai multe reviste şi cărţi de istorie.

Într-un comunicat de presă emis de SBU se menţionează că reprezentanţii organizaţiei răspândesc materiale prin care s-ar face apel către minorităţile din regiune să susţină reanexarea Cernăuțiului şi a Basarabiei la România.

Reprezentanţii SBU afirmă că harta a fost tipărită pentru a marca, pe teritoriul Ucrainei, 100 de ani de la constituirea României Mari.

Preşedintele Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, Vasile Tărâțeanu, a declarat pentru presa de peste Prut că organizaţia nu a avut intenţia de a face propagandă în vederea schimbării frontierelor, iar în cadrul evenimentului de sâmbătă au avut loc simple discuţii despre istoria comună a locuitorilor României şi a etnicilor români care locuiesc în afara graniţelor.

Lasă un comentariu