POVESTEA CUTREMURĂTOARE a unei femei care și-a omorât soțul. Ce regrete are deținuta și cum supraviețuiește în condițiile penitenciarului

Embed:

A săvârşit o crimă care a lăsat în urmă multă durere şi regret, iar acum încearcă să supravieţiască în spatele uşilor zăvorâte. Este povestea tulburătoare a unei mame-eroine care îşi ispăşeşte pedeapsa în penitenciarul de la Rusca. Dincolo de gratii o aşteaptă 11 copii, 11 nepoţi şi 14 fraţi.

Pe Alexandra Olaru am surprins-o în timp ce îşi aranja lenjeria de pat de culoare roz. Se pare că femeia în vârstă de 56 de ani are gusturi rafinate nu doar la cearşafuri, ci şi la haine. Ea ne-a întâmpinat îmbrăcată în costum clasic, pe tocuri, coafată atent şi machiată. Alexandra spune că s-a obişnuit cu condiţiile din penitenciar, dar îi este foarte dor de familie. 

"Vreau acasă la copii, vreau să fiu alături de copii, de nepoţi, cu toţi împreună", a spus deținuta Alexandra Olaru.

Pozele celor dragi îi alină puţin dorul de casă. 

"Aici este a treia fiică la mine. Are doi băieţi gemeni şi o fiică. Aici două fete ale mele gemene", a menționat deținuta Alexandra Olaru.

Alexandra Olaru spune că regretă mult crima pe care a săvârşit-o acum 11 ani. Într-un moment de furie, şi-a omorât soţul care intenţiona să vândă apartamentul în care locuia familia. Îşi îneacă amarul în muncă. 

S-a angajat la cantina închisorii unde spală vesela, de trei ori pe zi, după fiecare masă. În timpul serviciului, femeia poartă o uniformă brodată, de un alb imaculat. 

"Eu foarte repede lucrez. Eu în cinci minute spăl 50 de farfurii", a zis deținuta Alexandra Olaru.

Primeşte un salariu de peste o mie de lei şi trimite toţi banii copiilor săi. Pentru că a muncit timp de trei ani, Alexandra va fi eliberată cu un an mai devreme, adică în 2022. În curând, deţinuta îi va cunoaşte pe doi dintre cei unsprezece nepoţi, născuţi între timp, pe care nu a reuşit încă să-i vadă. Şi asta pentru că, de Ziua Copilului, administraţia penitenciarului va organiza întrevederi cu minorii din familiile deţinuţilor. Cheltuielile pentru transport vor fi acoperite de o asociaţie obştească. 

"Cu susţinerea financiară a organizaţiei nonguvernamentale Adra se aduc copii din toată ţara. Dumnealor achită tur retur transportul, hrana şi creăm posibilitatea ca mamele să se întâlnească cu copii", a declarat şeful penitenciarul Rusca, Ion Ciubuc.

Deținutele care îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciarul pentru femei se pot bucura de mai multe privilegii. Ferestrele sunt fără gratii, aşa că pot admira în voie peisajul care se deschide în faţă. Mai mult, condamnatele sunt hrănite in fiecare seara cu peşte, iar vineri, sâmbătă şi duminica administrația închisorii le permite organizarea unei petreceri disco cu DJ.

Potrivit datelor Departamentului Instituţiilor Penitenciare, cel mai lung termen petrecut după gratii de o femeie a fost de 40 de ani. Ultimul deces din cauza bătrâneţii în penitenciarul de la Rusca s-a înregistrat la începutul anilor 2000.

Lasă un comentariu