Peste 60% dintre oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare

Embed:

Bolile de inimă au fost principala cauză a deceselor în rândul moldovenilor, anul trecut. Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că aproape 60 la sută dintre oamenii, care şi-au pierdut viaţa în 2017, sufereau de maladii ale aparatului circulator.

Cifra este mai mare cu doi la sută în comparaţie cu 2016. Medicii susţin că acestea ar putea fi evitate, dacă moldovenii ar mânca mai sănătos şi ar face mai mult sport.

Serghei Ghinda, în vârstă de 49 de ani, a fost internat, timp de o săptămână, la Institutul de Cardiologie din Capitală. El a ajuns acolo cu preinfarct, după un stres la serviciu. 

Serghei susţine că nu doar nervii, ci şi viciile l-au adus în această situaţie şi acum vrea să renunţe la ele. 

În salonul de alături l-am găsit pe Gheorghe Pisica, un pacient în vârstă de 53 de ani. Bărbatul suferă de tahicardie.

Potrivit datelor statistice, cel mai des, pacienții care suferă de boli ale inimii mor în urma hemoragiilor intracerebrale. Pe locul doi în clasament este infarctul. Medicii spun că o singură clipă poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. 

Specialiştii spun că modul sănătos de viaţă ar putea vindeca oamenii de boli.

Farmaciştii, la rândul lor, spun că mai bine de jumătate dintre clienţi sunt persoane de peste 50 de ani, care suferă de boli cardiace, care vin să cumpere medicamente compensate. În ultima vreme însă şi foarte mulţi tineri au început să sufere de astfel de maladii. 

În lista medicamentelor compensate pentru pacienții diagnosticaţi boli cardiovasculare sunt incluse peste 300 de preparate.

Lasă un comentariu