Persoanele care s-au pensionat până în anul 1999 şi au muncit după aceasta încă 15 ani vor primi pensii duble faţă de cele pe care le au în prezent

Embed:

Persoanele care s-au pensionat până în anul 1999 şi au muncit după aceasta încă 15 ani vor primi pensii duble faţă de cele pe care le ridică în prezent. Astfel, mărimea medie a alocaţiilor va crește până la 3.765 de lei. Modificarea se regăseşte într-un proiect de lege, votat astăzi de Parlament în prima lectură.

Documentul mai prevede că beneficiarii pot solicita reexaminarea pensiei, însă doar o singură dată. 

Potrivit proiectului, anul viitor, de pensii majorate se vor bucura aproximativ 2.500 de persoane, care vor primi lunar alocaţii de până la 4.770 de lei. În 2020, însă, pensii majorate vor ridica 5.500 de persoane.

"Reexaminarea se va face în două etape. La 1 ianuarie 2019 pentru persoanele care au un stagiu de cotizare cumulat după realizarea drepturilor la pensie mai mare de 15 ani şi începând cu 1 ianuarie 2020 pentru persoanele care au un stagiu de cotizare până la 15 ani", a afirmat secretarul de stat în domeniul asigurărilor sociale, Nelea Rusu.

Unii deputaţi spun că, prin indexarea pensiilor, statul va avea o atitudine corectă față de toate categoriile de persoane.

"În sfârşit, în Parlament, a ajuns un proiect de lege care va elimina o inechitate şi va restabili un drept a persoanelor care muncesc după stabilirea dreptului la pensie", a menționat deputatul PDM, Valentina Buliga.

"Un proiect mult aşteptat şi cred că nu doar de pensionarii care au continuat să muncească după stabilirea pensiei. Vreau să-mi exprim speranţa că vom înregistra şi în continuare creșteri la bugetul asigurărilor sociale de stat", a precizat deputatul PDM, Valentina Stratan.

Totuşi, liberalul Valerian Bejan a venit cu unele propuneri de modificare a proiectului.

"Referitor la pensiile anticipate. Era un stimul destul de bun pentru contribuabili de a avea un stagiu de cotizare de 34 de ani până la atingerea vârste dei 60 de ani. Poate de mărit acest stagiu de la 34 la 36, 37 de ani", a spus deputatul PL, Valerian Bejan.

"Propunerea respectivă nu face obiectul proiectului pe care azi îl prezint şi cum am menţionat, noi lucrăm la această formulă care să avantajeze atât femeile, cât şi bărbaţii", a mai adăugat secretarul de stat în domeniul asigurărilor sociale, Nelea Rusu.

Şi democratul Marian Lupu a precizat că documentul va continua să fie îmbunătăţit în beneficiul cetăţenilor.

"Deja avem ecoruri din partea multora, că aceste calcule arată o majorare substanţială a acestor pensii, pe viitor revenim la aceste mecanisme şi îl îmbunătăţim", a concretizat deputatul PDM, Marian Lupu.

Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament în lectură finală. Pentru indexarea şi valorizarea pensiilor, în acest an, din bugetul de stat au fost alocate aproximativ 900 de milioane de lei.

Lasă un comentariu