NOI REGULI ÎN AUDIOVIZUAL. Ce prevede noul cod

Embed:

Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar putea retrage licența radiodifuzorilor fără decizia instanței, iar partidele politice, cultele religioase și sindicatele nu vor putea deține posturi TV sau radio. Sunt doar câteva dintre prevederile noului cod al audiovizualului.

Proiectul de lege a fost votat astăzi de deputaţi în prima lectură, iar dezbaterile au durat aproape trei ore.

Proiectul noului cod al audiovizualului prevede securizarea spațiului informativ național şi promovarea produsului autohton.  

"Dacă Republica Moldova, de la declararea independenței, ar fi mers pe calea dezvoltării produsului propriu, inclusiv informațional, dar nu retransmisiuni, pentru că retransmisiunea este o practică păguboasă și practic nu există nicăieri în lume", a spus deputatul PDM, Corneliu Mihalache.

"Au fost impuse mai multe exigențe în raport cu emisiunile de știri, emisiunile de dezbateri și nu numai. S-au luat în considerație cele mai bune practici, inclusiv din România, în ceea ce privește protejarea spațiului informațional", a menționat expertul în drept, Asociaţia Presei Electronice, Eugen Rîbca.

Experții care au participat la definitivarea noul cod, au explicat de ce unele organizații nu pot fonda posturi tv, radio sau site-uri de știri.

"Frecvențele radio, tv sunt un bun public. Partidele sunt parte a societății, cultele de asemenea ca și sindicatele și nu ar fi bine ca un bun public să fie utilizat pentru ca cineva să-și facă propriile politici", a afirmat directorul Asociaţiei Presei Electronice, Ion Bunduchi.

Noile prevederi i-au nemulţumit pe deputaţii socialiști și comuniști.

"Eu sunt categoric împotriva acestei legi. Se încalcă cele mai fundamentale drepturi ale omului. Asta e crimă, dar nu lege. Scoateți-o din agendă și cereți-vă scuze de la jurnaliști", a zis liderul PCRM, Vladimir Voronin.

"S-au majorat esențial, în 5 - 10 ori toate amenzile pentru operatorii mass-media din Moldova. Dacă va fi aprobat acest proiect, dacă el va fi aprobat în două lecturi, deja CCA va putea retrage licența fără instanța de judecată", a precizat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

"Dvs. vedeți aspectul restrictiv, de constrângere, dar eu pornesc de la premiza că Consiliul Coordonator al Audiovizualului are misiunea de a interveni prompt pentru a face regulă în acest domeniu", a mai adăugat deputatul PDM, Corneliu Mihalache.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a menționat că potrivit unui clasament internațional al libertății presei, în perioada guvernării comuniste Moldova se afla pe poziția 114, iar acum este pe poziția 80. Cât despre nemulțumirile socialiștilor, Candu a spus că ei critică nemotivat fiecare inițiativă a guvernării. 

"Mai așteptăm în timpul cel mai apropiat încă câteva proiecte de legi și importante acte normative cu referire și la presa on-line, cu referire la publicitate, cu referire la facilități și privilegii pentru industria video sau industria cinema din Republica Moldova", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Proiectul urmează să fie transmis pentru expertiză Consiliului Europei și OSCE. Doar după aceasta  documentul va fi discutat şi aprobat în a doua lectură. Tot astăzi a fost aprobată si Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media.

Documentul servește drept punct de referinţă pentru elaborarea politicilor publice menite să fortifice rolul sistemului mediatic.

Lasă un comentariu