NATO susţine Moldova. Aliaţii au cerut retragerea trupelor ruse din Moldova

Embed:

Ţările membre ale NATO reunite la summitul de la Bruxelles cer retragerea trupelor ruse care se află ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei. Solicitarea se regăseşte în declaraţia finală semnată de şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Oficialii au cerut Moscovei să coopereze mai mult cu ţara noastră pentru a soluţiona conflictul din stânga Nistrului. În cadrul unui interviu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Georgia şi Ucraina se confruntă cu presiuni din partea Rusiei. 

"Nicio ţară membră NATO nu este în prezent în pericol, dar vedem că Rusia devine tot mai agresivă faţă de vecinii săi. Aceasta ţară are trupe staţionate în Ucraina, Georgia şi Moldova fără acordul guvernelor. Am văzut în ultima perioadă că Rusia a efectuat şi atacuri cibernetice", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În declaraţia finală semnată la summit, statele membre NATO şi-au exprimat sprijinul pentru reformele democratice din Republica Moldova şi eforturile de îmbunătăţire a capacităţilor de apărare. 

Poziția adoptată de liderii NATO, îndeosebi în privința Republicii Moldova, survine în contextul în care Adunarea Generală a ONU a adoptat în luna iunie un proiect de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Documentul a fost aprobat cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri.

Printre ţările care au susţinut proiectul se numără Austria, Belgia, Croaţia, Statele Unite, Cehia şi Ungaria. Împotrivă s-au pronunţat Armenia, Belarus, Iran, Siria şi alte ţări.

Ideea rezoluţiei îi aparţine premierului Pavel Filip, care, în septembrie 2017, a anunţat-o de la tribuna ONU.

Lasă un comentariu