Moldovenii care muncesc legal în Italia vor putea primi pensii. Cum vor putea beneficia oamenii de bani

Embed:

Moldovenii care au muncit sau încă mai muncesc în Italia vor putea primi pensii din această ţară. În urma unei runde de negocieri, astăzi, la Roma, a fost parafat proiectul Acordului între Moldova și Italia privind asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor state. 

Potrivit documentului, conaţionalii noştri vor putea primi pensii pentru anii munciţi legal, dar şi alocaţii de dizabilitate, pensii de urmaş şi indemnizații de deces. Banii vor fi transferaţi beneficiarilor pe teritoriul statului în care îşi au reşedinţa.

Cele două părţi sunt convinse că acordul va motiva muncitorii să se angajeze legal şi să nu mai accepte munca la negru.

Acum, documentul trebuie să fie ratificat de Parlamentele celor două țări.

În prezent, moldovenii care lucrează în Italia beneficiază de pensii, însă în calcul se ia doar stagiul de muncă din această ţară, nu și cel din Moldova.

De asemenea, conaţionalii noştri nu beneficiază de alte alocaţii sociale.

Oficial, în prezent, în Italia muncesc peste 140 de mii de moldoveni, însă, potrivit autorităţilor, cifra reală ar fi mult mai mare. Diaspora moldovenească din Italia este cea mai mare după cea din Rusia.

Până acum, ţara noastră a semnat 13 acorduri de securitate socială. Anul trecut, astfel de documente au fost semnate cu Turcia și Germania. Acestea au fost ratificate, dar încă nu au intrat în vigoare.

Autoritățile moldoveneşti intenționează să stabilească relații similare cu Israel, Belarus, Federația Rusă și Letonia.

Lasă un comentariu