Întâlnirea secolului dintre Donald Trump și Kim Jong Un. Pentru prima dată în istorie, un preşedinte american şi unul nord-coreean şi-au strâns mâinile

Embed:

Întâlnirea secolului dintre liderul de la Casa Albă, Donald Trump, şi cel de la Phenian, Kim Jong Un, s-a produs în această dimineaţă. Pentru prima dată în istorie, un preşedinte american şi unul nord-coreean şi-au strâns mâinile.

Cei doi oficiali au semnat un document care asigură denuclearizarea peninsulei şi oferă garanţii de securitate. Summitul s-a desfăşurat la un hotel de lux din Singapore.

După o lungă perioadă de tensiuni, Donald Trump şi-a exprimat convingerea că discuţiile purtate cu liderul de la Phenian vor asigura stabilitatea în lume. 

"Mă simt foarte bine. Vom avea o discuție foarte bună și vom înregistra succese notabile. Sunt onorat să fiu aici și sunt sigur că vom avea o relație formidabilă", a menționat preşedintele SUA, Donald Trump.

Kim Jong Un s-a declarat încântat să-l întâlnească în sfârșit pe liderul american.

"Nu a fost ușor să ajungem aici. Trecutul, vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici", a declarat liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un.

Discuţiile dintre cei doi lideri s-au desfăşurat cu uşile închise şi au durat aproximativ 50 de minute. Ulterior, a fost convocată o reuniune a delegațiilor SUA şi Coreei de Nord. Donald Trump şi Kim Jong Un au semnat un document în care liderul de la Casa Albă s-a angajat să asigure securitatea regimului de la Phenian.

În schimb, Coreea de Nord și-a reafirmat intenția de a renunţa la armele nucleare. În cadrul întrevederii, cele două părţi au convenit să întoarcă rămășițele prizonierilor războiului din Coreea.

"Vom rezolva o problemă foarte mare, o dilemă care până acum nu a putut fi rezolvată. Știu că doar lucrând împreună vom reuși să o depășim. Vă mulțumesc din suflet", a mai spus preşedintele SUA, Donald Trump.

Cei doi au avut un dejun de lucru, care a încheiat summitul istoric. Donald Trump a semnat împreună cu omologul său nord-coreean un document foarte important, care asigură securitatea regimului de la Phenian. În schimb, Coreea de Nord a reiterat intenția de denuclearizare în conformitate cu acordul semnat primăvara la Panmunjon, însă nu a fost stabilit un termen limită.

Întâlnirea celor doi s-a încheiat cu o strângere fermă de mâini și cu promisiunea lui Trump de a-l invita pe Kim la Casa Albă.

Cu o seară înaintea summitului, Kim Jong Un a ieșit la o plimbare prin Singapore și a acceptat pentru prima dată să facă un selfie. El s-a fotografiat cu miniștrii de Externe și al Educației din țara care a găzduit summitul.

Analiştii internaţionali susţin însă că discuţiile pe aceste subiecte nu s-au încheiat încă şi ar putea dura ani de zile. Şi asta pentru că armele nucleare sunt pentru Kim Jong Un garanția cea mai solidă că regimul lui va rămâne la putere.

Lasă un comentariu