Iniţiativa eurodeputatului Cristian Preda, eșuată. Parlamentul European a respins rezoluţia PPE împotriva Republicii Moldova

Embed:

Iniţiativa eurodeputatului din partea Partidului Popular European Cristian Preda, care a cerut blocarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova, a eşuat. Parlamentul European a respins ieri rezoluţia înregistrată de reprezentantul PPE în luna octombrie a anului trecut. Cristian Preda a declarat atunci că ţara noastră nu a respectat unele condiţii stabilite de Bruxelles. Demersul oficialului a fost criticat de un alt europarlamentar

"Nu văd niciun motiv care să ne împiedice să trecem la vot după, iată, 6 luni de la dezbaterile care s-au ţinut în hemiciclu", a declarat europarlamentarul, grupul PPE, Cristian Preda.

Europarlamentarul din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților Kurt Fleckenstein a remarcat că rezoluţia nu mai este actuală, după şase luni. Oficialul a sugerat că propunerea de a vota documentul are legătură cu alegerile locale din Chişinău. 

"Să venim acum dintr-odată să ne referim la ceva care le convine de minune unora în campania electorală din Chişinău nu mi se pare deloc un lucru bun", a afirmat europarlamentarul, grupul Socialiştilor, a afirmat Knut Fleckenstein.

Propunea privind aprobarea rezoluţiei a fost supusă votului în plen şi a fost respinsă.

"Aţi votat toţi? Bine. Votul s-a încheiat. Propunerea este respinsă", a spus preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

170 de europarlamentari au votat împotriva propuneriii grupului PPE, 11 s-au abţinut şi doar 94 s-au pronunţat pentru. 

Şi europarlamentarul Maria Grapini a calificat drept josnic şi ruşinos demersul lui Cristian Preda, pe care l-a acuzat că luptă din răsputeri împotriva Republicii Moldova.

"Domnul Cristian Preda cel puţin de patru ani, de când sunt eu în Parlamentul European, nu numai că atacă România, dar şi-a pus în cap să atace şi Republica Moldova. La foarte multe întâlniri pe care le-am avut am constatat că nu a avut nicio reţinere domnul Cristian Preda de fiecare dată să ceară sancționarea Republicii Moldova. Eu cred că face alte jocuri", a afirmat europarlamentarul Maria Grapini.

Rezoluţia propusă anul trecut de eurodeputaţii PPE condiţionează sprijinul financiar din partea Uniunii Europene pentru ţara noastră.

Ministrul Finanţelor de la Chişinău, Octavian Armaşu, a declarat recent că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile stabilite de UE pentru acordarea primei tranşe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.

Lasă un comentariu