Gata pentru începerea noului sezon estival! Ce oferte pregătesc pentru turiști proprietarii hotelurilor și pensiunilor din Odesa

Embed:

Oraşul-port Odesa din ţara vecină Ucraina este aproape gata pentru începerea noului sezon estival. De obicei, hotelurile şi pensiunile din localitate primesc cei mai mulţi turişti din luna mai până în septembrie. În această perioadă, administratorii se pregătesc să primească oaspeţi străini, inclusiv din Moldova.

În scurt timp, litoralul liniştit al Mării Negre din ţara vecină se va transforma într-un adevărat furnicar. Sute de turişti din Moldova, Belarus, România şi Turcia şi-au programat deja vacanţa în Odesa, iar proprietarii hotelurilor și pensiunilor din regiune se pregătesc să-i primească.

Lungimea litoralului din oraşul Odesa este de peste 30 de kilometri. Ca să pregătească plaja pentru sezonul estival, autorităţile aduc aici zeci de tone de nisip. Doar pentru această zonă sunt necesare aproximativ zece tone.

"Nisipul este curat, sunt amenajate locuri speciale, inclusiv, la umbră, pentru cei care nu vor să stea la soare în orele de vârf. Avem cişmele cu apă potabilă, inclusiv, pe plajele libere. Mai mult, avem plaje special amenajate pentru oamenii cu nevoi speciale", a spus şefa Departamentului Cultură şi Turism din Odesa, Tatiana Marcova.

În Odesa, toate plajele aparţin municipalităţii, aşa că accesul la acestea este gratuit, chiar dacă se află în vecinătatea unui hotel de cinci stele. Astfel, hotelurile și pensiunile situate lângă mare duc o luptă crâncenă pentru fiecare turist. De exemplu, în această pensiune, accentul se pune pe prețuri accesibile.

Costul unei camere porneşte de la 300 de lei moldoveneşti pe zi. Administraţia încearcă să atragă clienţi și cu o mică grădină zoologică.

"Acum, facem lucrări de înverzire, vopsim, pregătim camerele. Vrem să instalăm sculpturi noi. Avem şi o mică menajerie, unde pot fi văzute lebede albe şi negre, dar şi o maimuţă, care a venit pe lume anul trecut şi este deja mare", a afirmat coproprietara unei pensiuni din Odesa, Larisa Krîlova.

În Odesa, există locuri de cazare pentru toate buzunarele. De la cele mai modeste, până la cele care îşi permit o vacanță de lux. De exemplu, în acest hotel de cinci stele, situat chiar pe malul mării, preţul unei camere pentru o noapte ajunge până la zece mii de lei.

"Avem o mică plajă pe teritoriul hotelului cu şezlonguri şi umbrele. De asemenea, oaspeţii pot face băi de soare pe terasele de la etajul cinci. Avem şi trei piscine cu apă de mare încălzită. Oaspeţii noştri pot înota cu delfinii sau pot merge la diverse spectacole", a menționat reprezentantul unui hotel din Odesa, Polina Makarova.

În perioada estivală, sunt foarte solicitate nu doar hotelurile de pe plajă, dar şi cele din centrul Odesei, care atrag turişti străini datorită vechimii.

"Hotelul nostru a fost deschis în anul 1874. Cea mai ieftină cameră costă 520 de grivne, iar cea mai scumpă - 1.050. În sezonul estival, preţurile practic se dublează", a zis administratorul unui hotel din Odesa, Denis Sîciov.

În banii noştri, preţurile variază între 300 şi 600 de lei. Administraţia acestui hotel le propune oaspeţilor să facă o călătorie în secolul trecut, când în Odesa veneau turişti din toată Uniunea Sovietică.

Anul trecut, Odesa a fost vizitată de mai bine de două milioane de turişti. Dintre aceştia peste 300 de mii sunt din Moldova, cu 14 la sută mai mulţi decât în 2016. Statisticile din ţara vecină arată că doar cinci la sută dintre aceştia au apelat la serviciile agențiilor de turism.

În clasamentul celor mai frecvenți oaspeți, moldovenii sunt pe locul trei, după români și belaruși, care împreună reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de turiști.

"Spre marea noastră bucurie, a fost lansată cursa de tren Odesa-Chişinău, iar Căile Ferate ne promit că, în timpul verii, trenul va circula mai des de trei ori pe săptămână. Astfel, şi ucrainenii, cărora le place mult să viziteze Moldova, vor putea să călătorească, la fel ca şi moldovenii care vor să vină în Odesa", a mai adăugat şefa Departamentului Cultură şi Turism din Odesa, Tatiana Marcova.

În prezent, trenul de pe ruta Chişinău-Odesa circulă în zilele de vineri, sâmbăta și duminică. Garnitura se porneşte din Capitală la ora 6 şi 57 de minute și ajunge la destinație la 10:46.

Costul biletelor variază între 150 şi 170 de lei.

Lasă un comentariu