FOCAR de pestă porcină într-o localitate din Anenii Noi. Şase porci au murit de virus, iar alţi 16 au fost nimiciţi

Embed:

Focar de pestă porcină în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Într-o gospodărie din localitate șase animale au murit, iar ca urmare toate 22 de capete care au fost crescute acolo au fost arse. La ieșirile din sat au fost instalate filtre de dezinfecție pentru 60 de zile, iar transportarea produselor animaliere în localitate este interzisă. 

"S-au instalat bariere de dezinfecție și se petrece dezinfecția tuturor transporturilor care trec prin zona dată. Toate mașinile sunt verificate ca să nu transporte ca să nu transport produse animaliere", a spus inspectorul ANSA, Alexandru Burlaciuc.

Şi poliţiştii verifică transportul care iese şi intră în sat.

"Verificăm unitățile de transport care transportă anume carne păsări, Animale. În caz că depistăm carnea, ea este nimicită pentru a nu transporta virusul", a spus polițistul Gheorghe Malairău.

Şoferii care trec prin filtrele de dezinfectare spun că nu sunt deranjaţi de procedură şi că siguranţa este mai presus de orice disconfort. 

Cei mai îngrijoraţi sunt gospodarii care cresc porci. 

"Am fost anunţaţi, de la raion au venit. Au anunţat cum se ne comportăm, să nu intre în legătură cu alţi oameni străini, să ţinem mai mult închişi, curăţenie, mâinele curate", a afirmat locuitorul satului Mereni, Valeriu Galeț.

Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor presupun că porcii s-ar fi infectat după ce un grup de muncitori ucraineni ar fi adus cu ei carne pentru frigărui din țara vecină. Aceştia neagă, însă acest lucru.

De la începutul acestui an, au fost depistate focare de pestă porcină în raioanele Căuşeni, Ştefan Vodă, Ceadâr-Lunga și Taraclia.

Lasă un comentariu