După 25 de ani de dispute, Grecia şi Macedonia au ajuns la un ACORD ISTORIC. Cum se va numi Macedonia și ce oportunități va avea

Embed:

Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord istoric, după 25 de ani de dispute privind denumirea fostei republici iugoslave. Premierul de la Skopje a convenit cu autorităţile de la Atena să schimbe denumirea ţării sale în Republica Macedonia de Nord. Această decizie ar putea crea oportunităţi pentru aderarea ţării la NATO şi Uniunea Europeană. 

"Vreau ca toţi cetăţenii să înţeleagă faptul că cei 25 de ani în care am fost blocaţi au fost suficienţi. Multe generaţii au avut de pierdut din cauza acestei dispute. Ţara noastră trebuie să meargă înainte, să fie egală cu Occidentul, să concureze cu celelalte state şi să aibă aceeaşi calitate a vieţii", a afirmat premierul Macedoniei, Zoran Zaev.

"Am ajuns la un acord şi sunt fericit. Este o înţelegere bună, întrucât respectă cerinţele Greciei", a menționat premierul Greciei, Alexis Tsipras.

Decizia a fost salutată şi de preşedintele grec.

"Trebuie să subliniez că, în continuare, totul depinde de paşii pe care îi va face ţara vecină", a declarat preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos.

Neînțelegerile dintre Grecia şi Macedonia au început după destrămarea fostei Iugoslavii. Una dintre ţările care a apărut pe hartă după această dezmembrare a fost Macedonia. Denumirea statului a înfuriat autorităţile de la Atena, care considerau că aceasta implică o pretenţie teritorială asupra provinciei sale nordice cu acelaşi nume.

Din cauza acestor dispute, procesul de aderare a Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană a fost blocat. Acum, lucrurile s-ar putea schimba, însă, radical.

Chiar şi aşa, unii locuitori ai Macedoniei se împotrivesc redenumirii. În centrul capitalei Skopje au apărut pancarte cu înscrisuri - Numele ţării noastre este Macedonia. În februarie, când au apărut primele zvonuri că statul şi-ar putea schimba denumirea, sute de macedonieni au ieşit în stradă.

O decizie finală în privinţa denumirii va fi luată în urma unui referendum, care trebuie să fie convocat de parlamentul macedonian. Dacă disputa se va încheia în această vară, autorităţile de la Skopje vor depune noi cereri de aderare la NATO şi UE.

Lasă un comentariu