DECLARAŢII TRANŞANTE. Emmanuel Macron: Atacurile din Siria au fost perfect legale

Embed:

Atacurile efectuate de Franţa, Marea Britanie şi SUA în Siria au fost perfect legale. Declaraţia a fost făcută de preşedintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul unui interviul de bilanţ oferit la un an de mandat.

Oficialul a menţionat că a luat această decizie abia după ce a primit informaţii sigure că în depozitele atacate se aflau arme chimice și biologice. 

Preşedintele francez a mai declarat că liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a fost, la un moment dat, pe punctul de a renunţa la operaţiunea din Siria. Macron susţine că a reuşit să-l convingă să nu o facă.

Locuitorii Damascului condamnă însă atacurile lansate de Franţa, Marea Britanie şi SUA. 

Jurnaliştii de la BBC au vizitat taberele în care au fost găzduiți supravieţuitorii atacului chimic comis  în Douma, acum o săptămână. Printre aceştia se regăseşte şi o fetiţă de doar şapte ani. 

Anterior, liderul de la Damasc Bashar al Asad a declarat că atacul asupra Siriei îi face mai determinat să lupte cu terorismul pe teritoriul ţării. Îngrijorat de situaţia din Siria, Papa Francisc, le-a cerut liderilor mondiali să depună eforturi pentru restabilirea păcii în țara asiatică. 

"Sunt profund tulburat de situaţia actuală în care, deşi există instrumentele necesare comunităţii internaţionale, este dificil să se ajungă la o acţiune comună care ar putea restaura pacea în Siria", a spus liderul Bisericii Catolice, Papa Francisc.

Atacurile lansate de Franţa, Marea Britanie şi SUA au divizat lumea în două tabere. În timp ce Uniunea Europeană, NATO sau țări precum Australia și Turcia au salutat bombardamentele, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat comunitatea internaţională să dea dovadă de precauție, pentru a evita escaladarea situației.

Atacul chimic din Douma a fost comis în data de 7 aprilie. Comunitatea internaţională crede că autorii acestei crime sunt forţele lui Bashar al-Assad. Rusia și Iran apără Damascul, iar din acest motiv ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că cele două țări vor avea de suferit. Ea a precizat că vor fi impuse noi sancțiuni Rusiei.

Şi Duma de Stat de la Moscova urmează să ia măsuri împotriva SUA. O serie de produse americane vor fi interzise pe piaţa rusă. Mai mult, Moscova ar putea suspenda cooperarea cu Washingtonul în domeniul aeronautic.

Lasă un comentariu