Decizia ANRE de a scumpi carburanţii a fost SUSPENDATĂ de către judecători. Ce prețuri trebuie să afișeze toate benzinăriile din Moldova

Embed:

Magistraţii Judecătoriei Chişinău cu sediul în sectorul Buiucani au suspendat, aseară, decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de a scumpi benzina şi motorina. Chiar dacă, de dimineaţă, staţiile PECO din ţară au afişat preţuri mai mari la carburanţi, după ora 15:00, acestea au revenit la tarifele de ieri. 

Astăzi, membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică s-au întrunit într-o şedinţă, în urma căreia, au anunţat că vor executa hotărârea magistraţilor, care prevede suspendarea ordinului ANRE, prin care benzina s-a scumpit cu 34 de bani, iar motorina cu 32 de bani.

Ulterior, la solicitarea ANRE, după ora 15:00, toate staţiile PECO din ţară, care după miezul nopţii au afişat preţuri majorate la carburanţi, au început să vândă benzina şi motorina la vechile tarife.

Astfel, un litru de benzină este vândut, din nou, cu cel mult 19 lei și 15 bani şi nu cu 19 lei şi 49 de bani, iar motorina - cu maximum 17 lei și 9 bani per litru şi nu cu 17 lei şi 41 de bani, cum prevedeau ultimele preţuri-plafon stabilite de ANRE.

Hotărârea primei instanţe este cu drept de atac, dar șeful ANRE a declarat că nu se știe, deocamdată, dacă aceasta va fi sau nu contestată.

"Decizia nu poate fi comentată, ci doar executată. Noi vom pune în aplicare chiar astăzi şi vom suspenda ordinul de stabilire a preţurilor plafon, ultimul ordin, şi vom reveni la preţurile anterioare", a menționat directorul general al ANRE, Tudor Copaci.

Șoferii salută iniţiativa Ministerului Economiei de a contesta decizia ANRE. 

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, decizia judecătorilor se bazează pe faptul că menținerea tarifelor anunțate, ieri, de ANRE ar putea duce la lezarea drepturilor și intereselor consumatorilor de carburanți care, în consecință, ar putea înregistra pagube economico-financiare.

Recent, premierul Pavel Filip a cerut ANRE mai multă transparență la stabilirea preţurilor și mai multă claritate. Guvernul a încurajat instituţia să comunice cu populaţia cât mai deschis la acest subiect.

Marţi, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri-plafon la combustibili. După asta, reprezentanţii Ministerului Economiei și Agenției pentru Protecția Consumatorului au cerut în instanţă ca ordinul să fie anulat, motivând că decizia ar fi una ilegală şi nu a fost supusă  consultărilor publice. 

Recent, premierul Pavel Filip a cerut ANRE mai multă transparență la stabilirea preţurilor. Guvernul a încurajat instituţia să comunice cu cetăţenii cât mai deschis la acest subiect.

Lasă un comentariu