Cronica lui Bogatu. 09.06.2018

Embed:

Andrei Năstase a câștigat jilțul de primar, dar succesul obținut se poate întoarce ca un bumerang împotriva învingătorului. De ce reușita electorală riscă să fie o victorie a la Pirus voi căuta să demonstrez în cele ce urmează. Ce alianțe surprinzătoare ar putea face PPDA după alegerile primarului din Chișinău, ce l-a consternat pe ambasadorul american la Chișinău după încheierea scrutinului de duminică, de ce s-a dus iar Plahotniuc în SUA și de ce aplicarea abuzivă a arestului preventiv conduce adesea la o depresie economică.

Victorie a la Pirus

Primul lucru care trebuie spus despre alegerile locale din 2018 este faptul că au fost libere și corecte, lucru recunoscut și de observatorii naționali, și de cei internaționali. Acest fapt spulberă mitul statului capturat vehiculat de Platforma DA. Din acest punct de vedere, succesul lui Andrei Năstase echivalează cu o înfrângere, pentru că toată retorica sa anti- Plahotniuc, singura care ține PPDA pe linia de plutire, a dat chix. Deși cu defecte, dă de înțeles ambasadorul SUA, Republica Moldova este o democrație care poate asigura un proces electoral echitabil.

5% decisive

Cu 5 procente mai mult decât Ion Ceban a întrunit Andrei Năstase în alegerile de duminică pentru primăria Chișinăului, ceea ce i-a fost suficient pentru a învinge. Și tot cu 5% a crescut în turul doi numărul votanților în comparație cu turul unu, de la 35 la sută la aproape 40 la sută. Astfel, balanța în favoarea lui Andrei Năstase a fost înclinată de cei 5 la sută din alegători care, în primul tur de scrutin, scârbiți de toți candidații intrați în cursă și de lipsa de alternativă, n-au ieșit la vot.

Ei s-au prezentat la urne totuși în turul de balotaj pentru a-i bara calea candidatului prorus. De unde și concluzia că votul absenteiștilor din primul tur a fost unul eminamente geopolitic în cel de-al doilea. De altfel, ca și al majorității alegătorilor din Chișinău care, de la proclamarea independenței încoace, n-au permis niciodată unui candidat prorus să câștige capitala. Ceea ce nu înseamnă, desigur, că locuitorilor Chișinăului nu le pasă cum primarul va gestiona capitala.

Înțelege asta Năstase? Bănuiesc că nu, de vreme ce chiar în prima sa alocuțiune după scrutin a vorbit nu atât despre problemele capitalei, cât despre viitoarele alegeri parlamentare. 

Andrei Năstase contra României

Se pare că și coaliția pro-europeană despre care vorbește Năstase nu-i decât o cacealma ordinară în condițiile în care primul lucru pe care l-a făcut după alegeri a fost să aplice României o lovitură sub centură, acuzând-o că-l sprijină pe Plahotniuc. El a făcut cu degetul și marilor cancelarii occidentale, avertizându-le că nicio alianță postelectorală cu liderul PDM nu va fi. Orice atitudine ai avea față de Plahotniuc, e la mintea oricui că fără partidul său pro-europenii nu au cum întruni, luați laolaltă, o majoritate parlamentară după alegeri.

De unde și impresia că PPDA caută o alianță postelectorală exotică, alta decât cu proeuropenii. Cu cine? Iurie Roșca, mentorul de altădată al lui Vasile Năstase, a scris pe o rețea socială că Andrei Năstase și Renato Usatâi împreună ar fi imbatabili. 

Cine se aseamănă se adună 

Vrabia mălai visează, desigur. Numai că supozițiile lui Roșca nu sunt atât de neverosimile după cum par la prima vedere. Partidul lui Andrei Năstase, cumpărat de la un spion sovietic, a fost făcut nu pentru integrarea europeană, ci pentru răzbunarea afaceriștilor Victor și Viorel Țopa. În același timp, și Partidul Nostru, creat în laboratoarele serviciului rus de informații externe, azi e un grup revanșard care urmărește să-și răzbune liderul său refugiat la Moscova și să-l aducă iar la Bălți.

Din acest punct de vedere, ele se aseamănă ca două picături de apă, iar cine se aseamănă se adună. De aceea, nu-i exclus ca PAS și Maia Sandu să aibă o mare surpriză când vor afla că nu-l cunosc deloc pe Andrei Năstase, oricât de mult l-ar monitoriza azi.

Dacă adevărații pro-europeni nu se dumeresc ce li se pregătește, la toamnă ar putea să rămână cu buzele umflate.

America vrea o coaliţie pro-UE

Declarațiile războinice ale noului primar al Chișinăului au consternat deja partenerii externi ai Republicii Moldova. Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, într-un interviu pentru televiziunea publică, a ținut să spună fără ambiguități că după alegerile parlamentare o largă coaliție proeuropeană este inevitabilă. 

Deși nu-l numește pe Andrei Năstase, este limpede că James Pettit reacționează astfel la ultimele afirmații ale liderului PPDA care exclude orice alianță cu PDM. Și analistul politic Dionis Cenușă consideră că declarația lui James Petttit privind  iminența unei largi coaliții pro-europene este o replică dată Maiei Sandu și lui Andrei Năstase care cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună repetă că nu vor face alianțe cu Plahotniuc

Ambasadorul american lasă să se întrevadă că la ora actuală cursul pro-occidental, de bine, de rău, este menținut de Partidul Democrat și de aceea, actuala formațiune de guvernământ ar urma să facă parte dintr-o viitoare coaliție pro-occidentală.

Concluzia? Iat-o. Cine se opune din start unei alianțe cu toate forțele proeuropene care vor intra în Parlament, inclusiv cu PDM, acela urmărește de fapt alte scopuri decât salvarea cursului european. 

Plahotniuc în SUA

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, efectuează o nouă vizită peste Ocean.

Discuțiile pe care le poartă în SUA fac parte din dialogul strategic dintre Statele Unite și Republica Moldova. Însoțit de vicepreședinții partidului Andrian Candu și Vladimir Cebotari, liderul PDM s-a întreținut la Washington cu legislatorii republicani Pete Olson și Ted Poe, membri ai Camerei Reprezentanților a Congresului, tema principala a discuțiilor fiind securitatea energetică a Republicii Moldova.

Ambii congresmeni sunt niște apropiați ai lui Donald Trump, susținând politica președintelui în ceea ce privește combaterea imigrației ilegale și asistența americană pe diverse planuri  pentru țările fostului bloc comunist. Și unul, și altul sunt mari prieteni ai României pe care o încurajează să asigure independența energetică a Republicii Moldova.

Arestul preventiv

Premierul Pavel Filip abordează chestiunea arestului preventiv. El consideră că această măsură este aplicată excesiv. Problema nu e nouă. E o sechelă sovietică. Deși legislația națională a fost racordată la standardele europene, sub aspect practic lucrurile nu s-au schimbat cu mult în bine. Procurorii continuă să facă abuz de arestul preventiv, mai cu seamă în cazurile de comitere a unor infracțiuni economice. 

În democrațiile europene arestul preventiv este considerat o măsură excepțională. În majoritatea cazurilor, magistrații îl înlocuiesc cu plasarea persoanei sub control judiciar, sub cauțiune, sau în cel mai rău caz, cu  arestul la domiciliu. Un alt viciu care nu este eradicat la noi, crede premierul, este procesul cu ușile închise. 

De altfel, procesul lui Vlad Filat a fost și el cu ușile închise, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu a servit justiția, dimpotrivă, a decredibilizat procesul judiciar, alimentând fel de fel de zvonuri conspiraționiste. Corupția și crimele economice trebuie combătute, fără doar şi poate. Dar nu se poate cădea dintr-o extremă în alta, aplicarea abuzivă a arestului abuziv se constituie într-o formă  de hărțuire și corupere a businessului.

Rusa, fără statut oficial

Rusa nu mai este oficial limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova. Asta pentru că, în urma unei sesizări a PL, Curtea Constituțională a abrogat singura lege care stipula un statut oficial pentru limba rusă. 

Este vorba de Legea cu privire la funcționarea limbilor în RSSM din 1989. Liberalii au contestat  statutul special pe care îl avea limba rusă în acest document. Curtea, examinând cauza, a decis că întreaga lege este desuetă și a abrogat-o. Totodată, magistrații au constatat că minoritățile au dreptul la educație și la traducerea unor acte în limba lor maternă.

Dar acest fapt este valabil și pentru ucraineană, și pentru bulgară, și pentru alte limbi. Astfel, rusa nu mai are statut de limbă de comunicare interetnică, această funcție revenindu-i limbii române ca limbă de stat. Liberalii au primit chiar mai mult decât au cerut. Azi din republicile ex-sovietice, în afară de Federaţia Rusă, limba rusă are statut oficial doar în Belorusia. 

Unionismul separatiştilor

În viitor, Republica Moldova s-ar putea reuni cu România, iar Transnistria cu Rusia, asta e părerea lui Oleg Ignatiev, reprezentantul Tiraspolului pentru reglementarea transnistreană. 

Acesta a mărturisit într-un interviu că Tiraspolul ar prefera modelul cehoslovac de separare a Cehiei și Slovaciei. De ce insist asupra acestui aspect? Pentru că ne ajută să înțelegem ce-i în capul administrației transnistrene. Arătam într-o cronică  anterioară că regimul separatist folosește negocierile în formatul 5+2 doar pentru a beneficia de niște piețe economice externe la care are acces Republica Moldova, așteptând momentul potrivit când Moscova  va putea declanșa procesul de separare efectivă.

Așa stau lucrurile, scumpi prieteni. Nu pierdeți cronica istoriei care se scrie sub privirea noastră. 

 

Lasă un comentariu