Copaci tăiaţi ca din topor pe străzile din Capitală! Care este motivul

Arbuștii semi-defrișați de prin ograda blocurilor locative sau chiar de pe marginea drumurilor trezesc semne de întrebare în rândul chișinăuenilor. De ce sunt lăsate doar tulpinele copacilor și de ce au fost curățați? Anume cu aceste întrebări am plecat la Asociația Spațiilor Verzi pentru a găsi un răspuns și a înțelege cum se i-a o decizie de a defrișa un anumit arbore. 

Locatarii unui bloc din sectorul Buiucani s-au trezit într-o dimineață cu câțiva arbori tăiați mai rău ca din topor. Nu s-au lasatpeo ureche și au sădit în loc puieți.

Cei de la Asociația Spațiilor Verzi confirmă că nu tot ce-i verde e și viu. Arbotomul susține cele spuse. E un echipament de ultimă generație, cu care a fost dotată recent Asociația. Acesta depisteaza cu ușurintă gradul de putrefacție a lemnului. Așa că am testat câțiva plopi din parcul Valea Morilor.

Odată ce datele despre copaci sunt colectate, se i-a și o decizie. De exemplu acest plop ar avea putine șanse să rezinste unei furtuni.

De altfel, stălpii verzi care pot fi zăriți pe marginea străzilor sau a parcuri nu sunt alceva decât o nouă șansă copacilor de a se regenera.

Și dacă unii renasc, alții își așteaptă rândul pentru a fi defrișați și evacuați. Autoritatile însă ne asigură că locul unui copac bătrân e ocupat neapărat de unul tânăr, sau chiar de trei.

Totuși, nu toată populaţia oraşelor dispune de necesarul minim al spaţiilor verzi. În 14 orașe ale ţării suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine unui locuitor este de pînă la 26 m.p. Grav e în oraşul Cahul, unde sunt mai puțin de 5 metrii pătrați pe cap de locuitor, iar Otaci este lipsit de astfel de spaţii.

Lasă un comentariu