Conectarea Moldovei la reţelele de energie electrică ale României, tot mai aproape de implementare. Guvernul a ratificat acordurile de împrumut cu BERD și BEI

Embed:

Lumina s-ar putea ieftini, în urma conectării ţării noastre la reţelele de energie electrică ale României, lucru care s-ar putea întâmpla deja în viitorul apropiat. Pentru a implementa proiectul privind unificarea sistemelor energetice de pe cele două maluri ale Prutului, Guvernul de la Chişinău a ratificat, ieri, două acorduri de împrumut, semnate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiți. 

"Realizarea proiectului va oferi un nivel de securitate sporit şi preţuri mai bune pe piaţa autohtonă de energie electrică, acces permanent la piaţa regională de energie electrică, iar în consecinţă - un preţ final mai puţin împovărător pentru consumator", a declarat ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

Premierul Pavel Filip susţine că acest proiect va spori securitatea energetică a ţării noastre.

"Vine să asigure pornirea implementării securităţii energetice pe energie electrică pentru Republica Moldova. Acest proiect vine după ce am pornit proiectul de interconexiune cu gaze naturale care asigură securitatea Republicii Moldova pe acest domeniu", a afirmat premierul Pavel Filip.

Valoarea proiectului este estimată la 270 de milioane de euro. Câte 80 de milioane de euro vor fi oferite de BERD și BEI, iar alte 70 de milioane - de Banca Mondială.

De asemenea, Uniunea Europeană a prevăzut un grant de 40 de milioane de euro pentru realizarea interconexiunii reţelelor de energie electrică din Moldova şi România. 

Lasă un comentariu