Cod Galben de caniculă în toată țara. Până când este acesta valabil

Embed:

Canicula a pus stăpânire pe întreaga ţară. Astăzi, a intrat în vigoare Codul Galben de arşiţă emis anterior de meteorologi, care a adus temperaturi de până la 34 de grade, la umbră. Zăpuşeala le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor Capitalei, care au încercat să se răcorească prin orice metodă posibilă.

Cel mai greu le-a fost drumarilor, care muncesc în soare, dar şi comercianţilor şi cumpărătorilor din Piaţa Centrală, unde a fost adusă o cisternă care a pulverizat apă.

Unii oameni s-au grăbit să facă un duş rece, pentru a se răcori. 

Comercianţii din piaţă se plâng că, deşi au un acoperiş deasupra capurilor care le ţine de umbră, reuşesc cu greu să reziste caniculei.

Aparatele de apă de pe timpurile sovietice încă mai funcționează în Piaţa Centrală şi îi salvează pe cei care nu apucă să ajungă la un magazin sau la o tarabă cu apă îmbuteliată. Deşi un pahar cu apă carbogazoasă costă doi lei și 50 de bani, lângă vechile aparate s-a făcut coadă.

Medicii atenţionează, însă, că organismul nostru mai greu prelucrează apa rece decât pe cea caldă și, respectiv, aceasta ne potolește mai greu setea. În schimb, un duş sau o baie rece ne poate răcori imediat, aşa că în aceste zile piscinele din Capitală sunt suprasolicitate. 

Cel mai greu le este să se răcorească drumarilor, care plombează gropile de pe străzile din oraş. Ei lucrează în soare, la temperaturi de aproximativ 40 de grade. 

Pe timp de caniculă, medicii recomandă să bem mai multe lichide și să evităm expunerea îndelungată la soare. Codul Galben de arșiță și secetă hidrologică a fost prelungit până în data de 18 iunie. În context, oamenii sunt îndemnați să folosească rațional apa, iar întreprinderile agricole să renunțe pentru un timp la irigarea plantațiilor.

Lasă un comentariu