Campionatul Mondial de Fotbal: Ambasadorii acreditaţi în Moldova vorbesc despre sportul rege

Embed:

O zi ne mai desparte de cel mai important eveniment sportiv din lume: Campionatul Mondial de Fotbal, care va începe, mâine, în capitala Rusiei, Moscova. Meciurile sunt aşteptate cu sufletul la gură de microbiştii de pe tot globul, inclusiv de cei de la Chişinău. 

Germania este campioana în exerciţiu şi are în palmares patru trofee la campioanatele mondiale. Dacă va reuşi să se impună şi la turneul final din Rusia, atunci ar egala Brazilia în topul celor mai titrate naţiuni. În acelaşi timp ar fi al doilea succes consecutiv şi ar deveni abia a treia naţiune care reuşeşte această performanţă după Brazilia în 1962 şi Italia în 1938.

Indiscutabil, Die Mannschaft este o forţă în fotbalul mondial, iar stilul de joc este descris de fiecare naţiune în parte. De exemplu: englezii spun că pe germani eşti sigur că i-ai învins doar atunci când îi vezi în autocar, plecând acasă.

Germania este reprezentată în Moldova de Julia Monnar, însă, pentru că se află într-o deplasare, colegii ei de la ambasadă, secretarul-general Torsten Scholl, studenta Laura Lauber şi contabilul Jakob Antushcewitsch, ne-au explicat cu ce se mănâncă fotbalul în ţara lor.

"Poporul german se transformă pe durata Campionatelor Mondiale. Germanii au reputaţia unor personalităţi retrase sau reci, însă, când vine vorba de fotbal, noi ne transformăm, purtăm tricouri cu echipa naţională, cum o fac eu în această dimineaţă", a spus secretarul-general, Ambasada Germaniei în Moldova, Torsten Scholl.

"Cel mai frumos lucru legat de fotbal este desfăşurarea în sine a Campionatului Mondial. Trebuie să te bucuri de acest turneu în calitate de microbist", a zis studenta din Germania, Laura Lauber.

La mondialul din Rusia, Germania se află în grupa F, alături de Mexic, Suedia şi Coreea de Sud.

"În fotbal persistă întotdeauna acest moment al surprizei. Chiar şi echipele care sunt considerate foarte puternice, favorite sau pline de vedete pot furniza o dezamăgire sau o surpriză plăcută", a afirmat secretarul-general, Ambasada Germaniei în Moldova, Torsten Scholl.

Italia a ratat calificarea la campionatul mondial pentru prima dată în 60 de ani. Călăul Squadrei Azzura a fost naţionala Suediei, cea care a eliminat-o pe Italia la baraj şi a privat-o astfel de participarea la mondialul din Rusia. Dacă va reuşi Suedia o nouă surpriză şi la mondialul din Rusia aflăm de la ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, doamna Signe Burgstaller. 

Ambasadoarea Suediei în ţara noastră ne-a surprins plăcut cu vastele sale cunoştinţe în domeniul fotbalului.

"Suedia a participat de 11 ori la turneele finale ale Cupei Mondiale, înainte de aceasta din Rusia. Cea mai recentă prezenţă a fost în 2006. În 1958, Suedia a ocupat locul secund la Cupa Mondială, iar de alte două ori ţara mea s-a poziţionat pe locul trei, în 1950 şi 1994", a zis ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller. 

Ambasadoarea a menţionat că, în pofida faptului că Suedia nu este considerată o mare favorită, jucătorii ţării sale vor face tot posibilul să demonstreze că nimic nu este imposibil, într-o grupă cu Germania, Mexic şi Coreea de Sud.

"Este o grupă foarte dificilă. Va fi o provocare, dar noi credem că avem o şansă. Nimic nu este imposibil şi îi dorim toate cele bune naţionalei de fotbal a Suediei", a afirmat ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller. 

Unele ţări care vor participa la mondialul din Rusia nu au ambasade la Chişinău, însă au reprezentanţi în ţările vecine. Este şi cazul Coreei de Sud. Aflat într-o scurtă vizită în Moldova, excelenţa sa Lee Yang Goo ne-a dezvăluit ce aşteptări are de la acest campionat.

"Eu nu pot ghici cum anume va evolua echipa noastră, dar sper să se prezinte frumos. Succesul într-un astfel de turneu important depinde mult de spiritul de echipă, la acest capitol Coreea de Sud nu este inferioară", a spus ambasadorul Coreei de Sud în Moldova şi Ucraina, Lee Yang Goo.

Franţa este vice-campioană europeană şi campioană mondială în 1998. Ambasadorul acestei ţări în Republica Moldova este domnul Pascal Le Deunff, un mare microbist. Recent, simulatorul FIFA a prognozat că Franţa va câştiga campionatul mondial din Rusia. 

Dezamăgit, ca şi toţi francezii, că echipa sa a ratat trofeul la Campionatul European de acum doi ani, ambasadorul Franţei în Moldova este convins că naţionala Cocoşului Galic îşi va lua revanşa la mondialul din Rusia. 

"Sper, ca şi toţi francezii, dar şi alţi susţinători ai Franţei, că echipa naţională a Franţei va ajunge până în finală şi va avea o evoluţie cât mai bună. Este o echipă ce îmbină experienţa", a afirmat ambasadorul Franţei în Moldova, Pascal Le Deunff.

Marea Britanie are un singur reprezentant la mondialul din Rusia, întrucât doar Anglia a obţinut calificarea la turneul final. Chiar şi aşa, ambasadorul Regatului Unit în ţara noastră, Lucy Joyce, crede că Anglia va cuceri din nou titlul, după o pauză de 52 de ani.

"Toţi fanii Angliei, ţară calificată la Campionatul Mondial, sunt foarte nerăbdători să înceapă turneul. Credem că vom învinge, deoarece nu am mai câştigat trofeul din 1966. Suntem foarte încrezători, deoarece avem o echipă bună", a spus ambasadorul Marii Britanii în Moldova, Lucy Joyce.

Deşi are cel mai puternic şi mai competitiv campionat intern din lume, Anglia nu câştigă şi nici nu ajunge foarte des în finalele Campionatelor Mondiale. Ambasadorul Regatului Unit are şi o explicaţie.

"Cred că motivul principal este că în Premier League din Anglia joacă fotbalişti extraordinari din toată lumea, alături de cei care reprezintă selecţionata Angliei. Din acest motiv, cred că jucătorii noştri sunt împreună mai puţin timp decât cei din alte naţionale, care joacă mai puţin în campionatele internaţionale", a declarat ambasadorul Marii Britanii în Moldova, Lucy Joyce.

Polonia face parte dintr-o grupă cu Senegal, Columbia şi Japonia, iar excelenţa sa Bartlomiej Zdaniuk a fost rezervat în ceea ce ţine de şansele ţării sale de a accede în finală.

"În primul rând, îl avem pe atacantul Robert Lewandowski, care este erou naţional, care este cel mai bun jucător din ultimii 30-40 de ani, după Latto, Bonijek şi aşa mai departe. Bineînţeles că ştim că în sporturile colective, numele nu joacă. Trebuie să fie un colectiv. Avem un grup puternic. Este Senegal, Japonia şi Columbia. Deci, echipe de pe toate continentele, cu moduri de a juca foarte diferite. Putem asista la surprize", a spus ambasadorul Poloniei în Moldova, Bartlomiej Zdaniuk.

Fotbalul este perceput diferit în toată lumea. În Germania de exemplu:

"Pentru unii înseamnă totul, pentru alţii este ca o religie, iar pentru unii nu este chiar atât de important. În general, este sportul numărul unu în Germania", a afirmat contabilul, ambasada Germaniei în Moldova, Jakob Antuschewitsch.

La fel e şi în Suedia.

"Fotbalul este cel mai popular sport în Suedia, fiind urmat de hocheiul pe gheaţă. Şi este aşa de foarte mult timp", a zis ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller.

Fotbalul este foarte urmărit şi în Franţa şi Anglia.

"Este o sărbătoare esenţială pentru noi francezii. Sperăm că va fi o sărbătoare nu doar pentru ţările care participă la campionat, dar şi pentru cele care nu s-au calificat", a spus ambasadorul Franţei în Moldova, Pascal le Deunff.

"Fotbalul este incredibil de popular în Marea Britanie. Mii şi zeci de mii de oameni merg la meciuri în fiecare săptămână, iar Federaţia Engleză de Fotbal este cea mai veche din lume, aşa că ne place să credem că noi am fost cei care am promovat fotbalul în lume", a conchis ambasadorul Marii Britanii în Moldova, Lucy Joyce.

Majoritatea oficialilor sunt încrezători ca mondialul din Rusia se va disputa în cele mai bune tradiţii ale fair-play-ului şi că va învinge cea mai bună echipă. Totuşi, ambasadorii au ţinut să le transmită câte un mesaj de susţinere ţărilor pe care le reprezintă.

Lasă un comentariu