Camera Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii condamnă ameninţările constante ale Rusiei la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite condamnă ameninţările constante ale Rusiei la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Mesajul se regăseşte într-o rezoluţie adoptată, ieri, de congresmenii americani, care au reafirmat sprijinul pentru NATO şi suveranitatea ţărilor partenere din centrul şi estul Europei. 

În document se menţionează că Statele Unite susţin şi încurajează aspiraţiile democratice ale Moldovei, Georgiei şi Ucrainei. Congresmanul Steve Cohen, care a iniţiat proiectul de rezoluţie, şi-a exprimat speranţa că preşedintele american Donald Trump va discuta acest subiect cu omologul său rus Vladimir Putin, la summitul de la Helsinki. 

Rezoluţia vine după ce, miercuri, cei 29 de lideri de stat şi de guvern care au participat la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles au cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriile ţării noastre, Georgiei și Ucrainei. Precizarea a fost inclusă, în premieră, în declaraţia finală a unui summit NATO. 

"Nicio ţară membră NATO nu este, în prezent, în pericol, dar vedem că Rusia devine tot mai agresivă faţă de vecinii săi. Această ţară are trupe staţionate în Ucraina, Georgia şi Moldova fără acordul guvernelor. Am văzut, în ultima perioadă, că Rusia a efectuat şi atacuri cibernetice", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ţările membre ale NATO au mai cerut Moscovei să coopereze mai mult cu ţara noastră în vederea reglementării conflictului transnistrean. Subiectul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei devine tot mai vizibil pe arena internaţională. Declaraţia finală a adunării parlamentare a OSCE, care a avut loc miercuri, la Berlin, include o solicitare similară adresată Rusiei. În premieră, documentul face apel la transformarea operaţiunii de pacificatori într-o misiune civilă sub mandat internaţional.

Luna trecută, şi adunarea generală a ONU a adoptat cu 64 de voturi o rezoluţie depusă de Moldova, la iniţiativa premierului Pavel Filip, prin care se solicită retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

Lasă un comentariu