Aurul sistemului imunitar, la mare căutare. Cât costă un kilogram de afine și ce beneficii oferă sănătății

Embed:

Sezonul vitaminelor ne bucură nu doar cu fructele care se coc în această perioadă, dar şi cu mai multe pomuşoare delicioase. Fermierii au început deja recoltarea acestora. Un agricultor din raionul Străşeni se poate lăuda cu singura plantaţie de afine din ţară şi spune că pomuşoarele lui acrişoare sunt foarte căutate pentru vitaminele pe care le conţin. Un kilogram de afine, cumpărat direct de la producător, costă 200 de lei. În magazine, însă, preţul pomuşoarelor este mult mai mare.

Plantaţia lui Iurie Triboi se află în preajma satului Dolna din raionul Străşeni. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare şi numără 30 de mii de tufe. Agricultorul crede că, în acest an, va avea o roadă mai bogată, deoarece plantele rodesc pentru al treilea an consecutiv.

"Cred că la hectar o să avem cinci-şase tone, cam aşa, depinde de datele meteo. Este o cultură problematică numai cu irigarea, cu udatul, da avem linie de picurare, tot avem", a menționat agricultorul Iurie Tarai.

Afinele sunt culese cu migală de zeci de muncitori.

"Noi când începem a culege ne uităm aşa la crenguţă, dacă aici deasupra e roz nu se poate, ea încă nu e coaptă. Culegem ca să fie fără codiţă", a zis angajata Elena Sirețeanu.

Printre muncitori sunt şi elevi. Elena va merge, în acest an, în clasa a XII-a, iar în perioada vacanţei de vară a decis să facă ceva bani de buzunar. În funcţie de câte kilograme de afine culege, ea poate câştiga pe zi până la 400 de lei.

"Am decis ca în vacanţă să nu irosesc timpul acasă, dar să vin pe deal, să culeg, să mai fac chiar şi puţin bani. Aşa o căldăruşă cântăreşte în jur de 2,5 kilograme şi pe zi fac maxim 19 căldăruşe", a afirmat eleva Elena Jurja.

După ce sunt culese, afinele sunt păstrate într-o cameră de răcire, unde sunt cântărite şi ambalate. Ulterior, acestea sunt distribuite în supermarketurile din Capitală.

"Oamenii au început să mă sune în fiecare zi unde,cum, este. Unii fac comandă şi 30-40 de kilograme", a zis agricultorul Iurie Tarai.

Nutriţioniştii afirmă că pomuşoarele minune sunt foarte bogate în antioxidanţi şi vitamine. Afinele contribuie la îmbunătăţirea memoriei şi a vederii, întâresc imunitatea şi reduc riscul bolilor cardiovasculare.

"În fiecare dimineaţă eu mănânc 100-120 de grame. Pe zi trebuie să mâncăm vreo 200-300 de grame, copiii foarte mult le iubesc. Se poate să faceţi şi dulceaţă şi să congelaţi", a spus agricultorul Iurie Tarai.

Antreprenorul Iurie Triboi spune că afinele sale sunt întrebate şi peste hotare, mai exact în Polonia şi Rusia.

Lasă un comentariu