Andrei Năstase cere la CSJ rejudecarea cauzei invalidării alegerilor locale noi din Chişinău. Ce pretinde liderul PPDA

Embed:

Andrei Năstase cere la Curţii Supreme de Justiţie rejudecarea cauzei privind invalidarea alegerilor locale noi din Chişinău. Liderul PPDA pretinde că a aflat circumstanţe noi şi anume că o judecătoare de la CSJ, care a examinat o cerere pe acest caz, nu ar fi avut dreptul să mai activeze la Înalta Curte pentru că a atins plafonul limită de vârstă, 65 de ani. 

El se referă la magistrata Iuiana Oprea, al cărei mandat a fost prelungit de către Consiliul  Superior al Magistraturii încă în luna martie, iar decizia decizia a fost publicată pe site-ul instituţiei şi chiar a fost reflectată în presă.

Năstase urmăreşte prin această cerere de revizure doar scopul de dobândi capital politic, susţin unii jurişti.

Printr-un comunicat de presă al Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a anunţat că solicită rejudecarea cauzei invalidării alegerilor locale, invocând că judecătoarea Iuliana Oprea, care a examinat o cerere de recuzare a completului de magistraţi, ar activa ilegal pentru că a atins plafonul limită de vârstă.

Chiar dacă Năstase susţine că a aflat abia acum că judecătoarea Oprea a atins vârsta de 65 de ani, despre aceasta a scris încă în luna aprilie a acestui an Ziarul de Gardă, care a titrat că CSM a decis prelungirea mandatului Iulianei Oprea până când Parlamentul va numi în funcție un nou judecător la instanța supremă. Această deciziei a fost publicată şi pe site-ul CSM, atrage atenţia preşedintele instituţiei Victor Micu.

"Demersul în cauză cu privire la prelungire a fost înaintat de către preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie. Şi demersul a fost bazat pe hotărârea Curţii Constituţionale din aprilie 2016. A emis aşa o interpretare: pentru a nu periclita activitatea Curţii Supreme de Justiţie, CSM are dreptul de a prelungi mandatul judecătorului chiar dacă a împlinit 65 dr ani ca plafonul de vârstă", a menționat preşedintele CSM, Victor Micu.

În 2016, Curtea Constituţională a stabilit posibilitatea de a prelungi mandatele judecătorilor CSJ, pentru ca activitatea instanţei supreme să nu fie blocată de posibile crize politice sau tergiversări din partea deputaţilor privind numirea judecătorilor CSJ. Şi această decizie a a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale încă din 2016, ceea ce înseamnă ca mai ales juriştii, inclusiv Andrei Năstase puteau să se informeze despre legalitatea prelungirii mandatului unui magistrat CSJ.

Anume această stare de lucruri îi determină pe unii jurişti să ajungă la concluzia că solicitarea lui Andrei Năstase nu poartă nicidecum un caracter juridic, ci doar unul politic.

Alegerile locale noi din Chişinău au fost declarate ilegale de către Judecătoria Chişinău pe motiv că liderul PPDA, Andrei Năstase, dar şi socialistul Ion Ceban au făcut agitație electorală în ziua de trei iunie, când s-a desfăşurat al doilea tur de scrutin.

Instanţa a analizat drept probe o decizie anterioară a Curţii de Apel Chişinău prin care s-a constat că Andrei Năstase a făcut agitaţie electorală şi a încălcat Codul Electoral, dar şi intervenţiile video live pe Facebook ale lui Năstase, precum şi declaraţiile făcute în faţa presei de către cei doi contracandidaţi. Cei doi au îndemnat cetăţenii să iasă la vot şi au folosit sloganele lor electorale, deşi Codul Electoral interzice orice fel de agitaţie electorală în ziua alegerilor şi în ziua tăcerii, de dinainte de scrutin.

Decizia dictată de Judecătoria Chişinău cu sediul în sectorul Centru a fost menţinută ulterior de Curtea de Apel, apoi şi de Curtea Supremă de Justiţie, devenind astfel o decizie definitivă şi irevocabilă.

Lasă un comentariu