Vieţi salvate acasă. Patru inimi vor bate datorită chirurgilor moldoveni

Embed:

Premieră în medicina din Moldova. Patru adulţi cu malformaţii cardiace înnăscute rare au fost salvaţi de medici. Intervenţiile au fost efectuate pe cord deschis, cu ajutorul unor metode inovative. Chirurgii de la un spital privat din Capitală, asistaţi de un medic din Grecia, au reuşit să efectueze operaţiile pe care le-au refuzat specialişti din Moscova şi Kiev.  

Chirurgii au petrecut câte cinci ore în sala de operaţii la fiecare intervenţie. Cea mai complicată operaţie a fost efectuată unui tânăr de 33 de ani, bolnav în stadiu terminal. El a fost refuzat acum câţiva ani de două clinici de peste hotare. 

"Noi tot am ezitat mult timp până când am acceptat ca să îl operăm, operaţia fiind ca şi ultima şansă, singura soluţie pentru
a-i salva viaţa", a spus chirurgul cardiovascular Aureliu Bătrînac.

O altă pacientă are 23 de ani şi acuza o anomalie rară. Misiunea doctorilor a fost dificilă pentru că astfel de intervenţii se fac de regulă doar în copilărie.

"Intervenţiile sunt de o complexitate deosebită toate au fost efectuate prin intermediul circulaţiei extracorporale şi a hipotermiei, când temperatura corpului este scăzută la un anumit nivel ulterior", a zis chirurgul cardiovascular Andrian Rotaru.

"În aceste două zile am făcut patru operaţii, ele au decurs cu succes, lucru care ne bucură. 0103 0116 S-au folosit tehnicile noi de chirurgie pentru patologiile respective", a afirmat chirurgul cardiovascular Aureliu Bătrînac.

Medicii moldoveni au efectuat operaţiile asistaţi de un chirurg din Grecia.

"În aşa ţări ca Moldova este foarte important chirurgii să poată opera valvele cardiace pentru că altfel, pacienţii vor fi nevoiţi să folosească un implant, o proteză mecanică, şi medicamente anticoagulante, care pe termen lung prezintă riscuri pentru sănătatea pacienţilor", a spus chirurgul cardiovascular, Grecia, Afksendiyos Kalangos.

 

Potrivit statisticilor, 1 din 100 de copii din ţara noastră se naște cu malformații cardiace. 

Lasă un comentariu