Tradiţiile "de acasă" au reînviat în Israel. Pavel Filip a participat la Zilele Culturii moldoveneşti

Embed:

Tradiţiile neamului nostru au reînviat în Israel. La Tel Aviv, a fost dat startul Zilelor Culturii moldoveneşti, printr-un concert de excepţie susţinut, aseară, de celebrul ansamblu Joc.

Sute de imigranţi din ţara noastră, dar şi cetăţeni străini, au venit să admire talentul dansatorilor moldoveni. La deschiderea evenimentului au participat premierul Pavel Filip şi ministrul Culturii, Monica Babuc.

Concertul a reunit sute de imigranţi din Moldova, care şi-au amintit de casă.

La sărbătoare a participat şi un cuplu de moldoveni care, de 25 de ani, locuieşte în Statele Unite. Emoţionaţi, soţii au venit la concert cu flori.

"După acest spectacol, s-au apropiat de mine foarte mulţi spectatori, mulţi dintre ei foşti conaţionali ai noştri care mi-au spus că ne-a fost atât de dor de Joc şi ne este dor în continuare de cultura moldovenească", a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

Zilele Culturii moldoveneşti au loc în contextul împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre ţara noastră şi Israel. La deschiderea evenimentului, premierul Pavel Filip a vorbit despre legăturile strânse dintre poporul nostru și comunitatea evreiască. El a remarcat contribuția mai multor personalități născute în Moldova, care sunt de origine evreiască, la dezvoltarea Israelului. Printre ei este şi Shmuel Cohen - compozitorul imnului Statului Israel, originar din Ungheni.

"Sunt foarte mulţi evrei de seamă care au plecat din Moldova şi s-au stabilit în Israel şi au făcut multe lucruri pentru această ţară. Ne mândrim cu aceste personalităţi, originare din Moldova", a spus prim-ministrul, Pavel Filip.

După concert, premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu evreii originari din ţara noastră, stabiliţi în Israel, şi cu reprezentanţii diasporei. Deşi au plecat demult din Moldova, imigranţii spun că urmăresc ce se întâmplă acasă.

"Sunt rădăcini care nu pot fi uitate. Să întâlnim, din nou, moldoveni, să vorbim cu ei, să auzim ce se petrece în Republica Moldova, este mereu interesant", a afirmat evreu originar din Moldova, Petru Globzer.

Pavel Filip a menţionat că regretă faptul că mulţi moldoveni au decis să plece definitiv din ţară.

"Îmi pare foarte rău că din ţara noastră au plecat foarte multe persoane. Ei nu s-au dezamăgit în denumirea partidului, dar pentru că nimic bun nu se făcea pentru oamenii din ţară ca oamenii să simtă că se chimbă lucrurile", a afirmat prim-ministrul, Pavel Filip. 

În cadrul vizitei sale în Israel, premierul moldovean s-a întâlnit şi cu ministrul israelian al Apărării, Avigdor Liberman, care, la fel, s-a născut în ţara noastră. Cei doi oficiali au discutat despre dinamizarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, iar, la finalul întrevederii, Pavel Filip i-a dăruit lui Liberman arborele genealogic al familiei sale, care își are rădăcinile în Orhei.

Lasă un comentariu