Tarife mai mici! Energia electrică s-a ieftinit în şase raioane din nordul Moldovei

Embed:

Energia electrică s-a ieftinit în şase raioane din nordul Moldovei. Consumatorii din Briceni, Ocniţa, Edineţ, Soroca, Drochia şi Donduşeni vor achita cu până la 8,4 la sută mai puțin pentru un kilowatt/oră. Ieftinirea a fost posibilă după ce în vară, Ministerul Economiei și Infrastructurii a decis fuzionarea RED Nord și RED Nord-Vest. 

Din 1 ianuarie 2018, consumatorii conectați la rețele de distribuție medie vor achita doi lei şi 12 bani pentru un kilowatt/oră, cu 13 bani mai puţin decât în prezent. Iar pentru cei conectaţi la reţelele de înaltă tensiune preţul va fi de un leu şi 84 de bani, în scădere cu 17 bani.

Până acum, în nordul țării erau doi furnizori de energie electrică: RED Nord și RED Nord-Vest. Cei care erau deserviți de RED Nord-Vest achitau tarife mai mari.

"Până la moment, practic în nordul țării am avut două tarife. Unul era aplicat pentru consumatorii rețelelor RED Nord și altul, pentru RED Nord-Vest. Și practic era o diferență destul de semnificativă. Respectiv, grație acestei fuzionări, avem posibilitatea să aplicăm un tarif unic", a afirmat secretarul de Stat, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Vitalie Iurcu.

Acum, toți oamenii care locuiesc în nordul țării vor achita aceleași tarif.

"Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a finalizat toate etapele de fuziune a întreprinderilor RED Nord și RED Nord-Vest. Astfel, 173 de mii de consumatori din nordul republicii vor plăti tarife reduse la energia electrică cu 5,8 procente sau o reducere cu 8,4 procente", a spus directorul general ANRE, Tudor Copaci.

Decizia de creare a unei singure întreprinderi de distribuție în nordul țării a fost luată de Executiv în vara acestui an. Autoritățile au anunțat atunci că fuzionarea RED Nord și RED Nord-Vest va contribui la sporirea eficienţei muncii, la optimizarea cheltuielilor şi la stabilirea unor tarife egale pentru toţi consumatorii acestei regiuni.

 

Lasă un comentariu