Sezonul de plantare a puieţilor. După primul îngheţ, pot fi sădiţi pomii fructiferi

În timp ce oamenii de rând nu prea se bucură de prognozele meteorologilor, pomicultorii abia aşteaptă îngheţurile. Potrivit specialiştilor în domeniu, abia după primul îngheţ pot fi sădiţi şi pomii fructiferi. Comercianţii sunt gata cu oferte variate. Cei care vor să sădească în grădină un pom vor trebui să scoată din buzunar de la 20 până la 100 de lei.

Nicolae Kiktenco din satul Rediul de Sus, raionul Făleşti are o pepenieră de cinci hectare. Fermierul vinde puieţi de nuc nu doar în ţară, ci şi în România şi Ucraina. Din materialul săditor pe care l-a crescut timp de 20 de ani, au fost plantate peste 8 mii de hectare de livezi de nuci.

"Copacul făcut cu aşa o tehnologie ca la noi de la 12 până la 17 euro. Schema de plantare fiind 14 metri între rânduri şi 10 între copaci, la un hectar merg 70 de pomi. Undeva ajunge să coste de la 850 până la 1.000 de euro materialul săditor pentru un hectar", a spus fermierul Nicolae Kiktenco .

Specialiştii recomandă agricultorilor să planteze pomii în timpul repausului vegetativ.

"Rădăcinile fac o adeziune bună cu solul, se acumulează substanţele hidrologice, se acumulează apa în sol, care permite prinderea puieţilor", a afirmat silvicultorul Mihai Munteanu.

Cei mai scumpi puieţi sunt cei de nuci, care pot ajunge până la 100 de lei bucata. Un pic mai ieftini sunt puieţii de măr, prun şi cireş. Preţul lor variază între 20 şi 30 de lei.

Sursa Foto: ingradina.com

Lasă un comentariu