Spital în loc de izolator. O secţie pentru acuzaţii cu tulburări mintale va fi deschisă la Spitalul Clinic de Psihiatrie

Persoanele cu tulburări mintale care sunt cercetate penal ar putea să nu mai fie plasate în izolator, în timpul arestului preventiv, ci în spitalul de psihiatrie. Propunerea a venit din partea unei comisii speciale, care a fost creată după moartea lui Andrei Brăguța în penitenciarul Pruncul din Capitală.

Proiectul prevede ca persoanele cu deficienţe mintale, care sunt cercetate penal în arest preventiv, să fie plasate într-o secţie special amenajată a Spitalului Clinic de Psihiatrie. Acolo, acuzaţii vor putea fi supravegheaţi de medici şi gardieni.

Pentru a pune în practică iniţiativa, a fost creat un grup de lucru din care fac parte procurori, reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai MAI şi ai Ministerului Sănătății.

"Una dintre recomandările acestui grup, constituit la ministerul justiției, este ca la nivel aplicativ să se pună în aplicare prevederile existente ale legii. Să se identifice posibilitatea ca Ministerul Sănătății să dispună și să-și amenajeze un asemnea spațiu. Este crucial important ca în aceste spații să lucreze personal special instuit", a spus secretarul general de stat, Anatolie Munteanu.

Unii psihologi consideră că persoanele cu tulburări psihice nu ar trebui plasate în arest preventiv, ci tratate în clinici specializate.

"Eu cred că este un amestec care nu este binevenit din punctul meu de vedere ca specialist. Eu aș prefera banii aceștia să-i consume, să-i folosească pentru instruirea polițiștilor, procurorilor și judecătorilor", a afirmat psihologul Gholamali Mohammadifard.

Potrivit autorităţilor, amenajarea secţiei pentru bolnavii cercetaţi penal ar putea costa aproximativ patru milioane de lei. Administraţia Spitalului Clinic de Psihiatrie nu a comentat, deocamdată, propunerea.

Lasă un comentariu