Regulamentul programului PRIMA CASĂ: Primul venit va fi primul servit

Embed:

Programul Prima Casă va funcţiona după principiul "primul venit, primul servit". Asta prevede Regulamentul, elaborat deja de Ministerul Finanțelor. Documentul stabileşte procedura de aplicare la programul imobiliar, precum și criteriile de eligibilitate ale băncilor care vor putea împrumuta beneficiarii. 

Piaţa imobiliară nu pierde timpul în zadar. Agenţiile deja au pregătit oferte avantajoase pentru tineri şi chiar sunt gata să vândă apartamente la cheie.

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii este instituţia desemnată de stat să garantze împrumuturile pentru Prima Casă. Regulamentul prevede că cei care doresc să aplice la program trebuie să prezinte la ODIMM un pachet de acte, printre care buletinul de identitate, certificatul cu privire la venituri, dar şi dovada că beneficiarul, soţul ori soţia acestuia, nu au deja în proprietate o locuinţă.

Programul ar urma să revigoreze piaţa imobiliară. 

"Va stimula piața, va fi un impuls pentru extinderea acestui segment, va fi un stimul pentru companiile de construcții, agenții ca să putem extinde căutarea anume astfel de apartamente", a spus directorul agenţiei imobiliare, Radion Orehov.

Preţul locuinţei eligibile pentru Prima Casă nu poate sări de un milion de lei.

Astfel, companiile imobiliare  incud în oferte locuinţe cu suprafeţe mici. 

Tinerii sunt interesaţi de programul imobiliar garantat de Guvern şi spun că procurarea unei locuinţe în Moldova i-ar putea determina să nu plece peste hotare.

Conceputul Prima Casă"a fost aprobat de Parlament la sfârșitul anului trecut. Printre condiţiile de eligibilitate la acest program se numără vârsta de până la 45 de ani, angajarea oficială în câmpul muncii şi un salariu dublu faţă de rata lunară, calculată de bancă. Autorităţile propun ca rata dobânzii pentru astfel de credite ipotecare să fie de 9%.

Lasă un comentariu