Refugiu în faţa frigului. Centrul de triere din Capitală este suprasolicitat în aceste zile

Embed:

Frigul din ultimele zile i-a alungat de pe străzi pe oamenii care nu au un adăpost. Ei au ajuns la Centrul de triere din Capitală, care abia mai face faţă numărului mare de solicitări. Boschetarii sunt mulţumiţi că au un loc unde pot fugi de ger şi primesc mese calde. 

Radu a ajuns la Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din Capitală acum doi ani. Într-o noapte de iarnă, a fost la un pas să-şi piardă viaţa din cauza frigului, dar a scăpat ca prin minune. Ambele picioare i-au fost însă amputate în urma degerăturilor. 

Instituţia serveşte drept adăpost şi pentru alţi câteva zeci de oameni. 

"În legătură cu perioada rece a anului, practic s-a dublat numărul de beneficiari în comparaţie cu luna trecută", a spus medicul internist la Centrul de Triere, Vera Cepoi.

Centrul de triere are o capacitate de 70 de locuri. Au fost însă şi zile în care instituţia a găzduit şi peste 100 de persoane.

"Am mai pus paturi pliante, am mai pus pătucuri mai mici din acestea portative, şi am primit pe toţi, nimeni nu a rămas afară", a zis medicul internist la Centrul de Triere, Vera Cepoi.

Sunt însă şi persoane fără adăpost care îşi petrec nopţile pe unde apucă. Acest bărbat spune că vine în fiecare seară la Autogara Centrală din Chişinău ca să se încălzească.

"Noi nu vrem să-i lăsăm, că e om şi el. Nu o să-l dăi afară", a spus paznicul Ghenadie Plămădeală.

În Republica Moldova sunt aproximativ patru mii de persoane fără adăpost.

Lasă un comentariu