Rata de bază s-a redus cu 10,5% într-un an

Embed:

Banca Naţională a decis menţinerea ratei de bază la nivelul de 9 la sută. Decizia a fost aprobată astăzi de către comitetul executiv al BNM, care s-a întrunit în ultima şedinţă din 2016. Totuşi de la începutul anului, rata de bază s-a diminuat cu peste 10 puncte procentuale şi a contribuit şi la o ieftinire a împrumuturilor. Iată câteva cifre.

Pe parcursul anului, rata de bază, stabilită de Banca Naţională pentru principalele operaţiuni monetare, s-a micşorat de la 19,5 la 9 la sută. Cel mai mult, indicatorul în funcţie de care băncile comerciale stabilesc dobânda la credite şi depozite, s-a redus în primăvara acestui an. Astfel, dacă în luna martie rata de bază constituia 17 procente, în mai ea a ajuns la 13 procente.

Banca Naţională şi-a relaxat politica monetară ca urmare a reducerii ratei inflaţiei pe parcursul a patru luni consecutive. Totuşi, băncile comerciale nu s-au grăbit să ieftinească considerabil ratele de creditare. Guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, este însă optimist şi spune că în 2017 sunt premize pentru evoluţii pozitive.

"Dacă în mediu acum un an se acordau credite comerciale cu 15 - 16 procente acum suntem la 13, deci amplitudinea cu care au coborât ratele comerciale este mult mai mică. Cu toate aceastea procesul a început", a spus guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea.

Experţii susţin că reacţia băncilor la relaxarea politicii monetare va fi clară în 2017.

"Ratele pe care le avem astăzi la credite sunt aproape de minimile istorice pe care le-am avut. La creditele acordate în valută ele sunt chiar cele mai joase vreodată, de aceea, în special la valută nu cred că există prea mult spaţiu pentru ca acestea să coboare, dar la creditele acordate în lei probabil mai este spaţiu de câteva puncte procentuale", a zis expertul economic, Centrul Analitic "Expert-Grup", Eugen Ghileţchi.

Totodată, persoanele care au luat credite cu rate flotante, la începutul anului, ar putea cere băncilor comerciale revizuirea dobânzilor.

"Deşi există metodologia care automat se va răsfrânge asupra rate de credit acordate unui client, nu ar strica dacă clientul s-ar adresa la bancă şi ar întreba care este situaţia sau ar încerca să revizuiască cel puţin contractul pe care l-a semnat să vadă care sunt clauzele contractuale", a afirmat expertul economic, Centrul Analitic "Expert-Grup", Eugen Ghileţchi.

Experţii recomandă celor care intenţionează să se împrumute de la bănci să studieze atent contractul pe care îl semnează.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu