Provocare pentru dascăli. Pedagogii care nu au studii de masterat nu vor mai putea preda în licee

Embed:

Pedagogii care nu au studii de masterat nu le vor mai putea preda elevilor din ciclul liceal. Modificarea la Codul Educației va intra în vigoare din întâi septembrie. Prevederea nu vizează, însă, profesorii care au obţinut diplome de licenţă până la aderarea Moldovei la  Procesul de la Bologna.

La doar 24 de ani, Mircea Botea are deja o experienţă de doi ani în pedagogie. Tânărul a început să le predea elevilor fizica încă pe când era student la Facultatea de Fizică, Matematică şi Tehnologii Informaţionale de la Universitatea din Tiraspol cu sediul la Chişinău.

În prezent, el este angajat la liceul Gheorghe Asachi din Capitală, însă nu are o diplomă de master. Tânărul spune că este dispus să revină la Universitate pentru a trece o nouă etapă de calificare profesională.

"Eu am întâlnit foarte mari dificultăţi fiindcă sunt nou profesor, sunt tânăr. În cariera mea este un plus mare acest masterat fiindcă ridică nivelul profesorului şi este obligatoriu în sistemul educaţional. Profesorii tineri trebuie să fie calificaţi", a spus profesorul de fizică, Liceul Gheorghe Asachi, Chişinău, Mircea Botea.

Din această toamnă, absolvenţii universităţilor le vor putea preda elevilor din clasele a X-a - XII doar în baza diplomei de master. Acest lucru nu-i indispune pe viitorii pedagogi, care recunosc că în cei trei ani, cât durează studiile de licenţă, ei nu reuşesc să se pregătească suficient pentru a le preda liceenilor. 

Schimbările sunt privite cu ochi buni şi de reprezentanţii Sindicatelor din Educaţie. 

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării afirmă că noua prevedere vine să îmbunătăţească calitatea studiilor liceale.

"Persoana care nu are studii complete, nu deţine abilităţi şi competenţe de a lucra cu liceeni, va afecta foarte grav calitatea învăţământului. Nu credem că vom avea o criză majoră de tineri specialişti din cauza acestei rigori", a menționat secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Elena Belei.

Moldova a aderat la Procesul Bologna în mai 2005. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în prezent, în toate şcolile din ţară activează în jur de 31 de mii de pedagogi, iar peste 6.500 dintre aceştia sunt în Capitală.

Lasă un comentariu