Proteze, la imprimantă. Un inginer autoton vrea să creeze proteze moderne pentru braţe

Embed:

Un inginer din Capitală vrea să ajute persoanele cu dizabilităţi din ţara noastră, care nu-şi permit o proteză modernă pentru braţ. El vrea să creeze proteze flexibile din plastic realizate la o imprimantă 3D, care să fie accesibile ca preţ.

Medicii susţin iniţiativa tânărului, întrucât anual sute de moldoveni, mulţi dintre care copii, îşi pierd mâinile în urma unor accidente sau afecţiuni medicale.

Inginerul Victor Bujoreanu lucrează, în prezent, la prima sa lucrare, iar testele arată că proteza creată la imprimată este flexibilă şi poate îndeplini unele funcţii ale braţului.

"Noi am imprimat fiecare detaliu aparte, după care le-am asamblat.Trebuie să strângă o cană, o sticlă de apă, să poată să ducă un pachet şi să poată indica cu degetele", a spus inginerul Victor Bujoreanu.

Victor speră să termine proteza până la sfârşitul anului, după care să înceapă testarea propriu-zisă a acesteia.

"Vrem să găsim o persoană care este deschisă să colaboreze cu noi, care are nevoie de o proteză", a mai adăugat inginerul Victor Bujoreanu.

În ţara noastră nu se produc proteze funcţionale pentru braţe, iar cele comandate de peste hotare ajung să coste şi peste 30 de mii de euro. Astfel, puţini dintre moldovenii care au nevoie de ele îşi permit să le cumpere. Dispozitivele create la imprimantă ar putea fi 30 de ori mai ieftine şi mai accesibile, spune Victor Bujoreanu.

"Partea de imprimare plus partea funcţională ar fi de până la o mie de euro. Vrem ca oamenii să simtă în tehnologie un ajutor", a precizat inginerul Victor Bujoreanu.

"Ideea aceasta este foarte bună, este salutabilă, este de a o primi şi de a o implementa. Ducem o lipsă, o insuficienţă de proteze. A degetelor împarte practic nici nu-i. O necesitate mare", a afirmat ortopedul - traumatolog, Radu Bîrcă.

Potrivit datelor statistice, în fiecare an la Centrul Republican Protezare, Ortopedie şi Reabilitare se adresează aproximativ o mie de oameni.

Lasă un comentariu