Proiect european, implimentat în raionul Anenii Noi. În grădiniţa şi în liceul din localitatea Calfa deşeurile sunt sortate

Un sat din raionul Anenii Noi a devenit model pentru localităţile din vecinătate la capitolul sortarea deşeurilor. Este vorba despre satul Calfa, unde au fost instalate tomberoane de colectare selectivă a deşeurilor, în cadrul unui proiect european. După implementarea acestuia, grădiniţa, liceul şi alte instituţii publice din localitate au preluat această practică şi au instalat găleţi, în care colectează gunoaiele în funcţie de materialele din care sunt compuse.

Platformele pentru selectarea deșeurilor sunt amplasate în locurile cu cel mai mare flux de oameni, cum este aceasta de pe strada centrală din satul Calfa, raionul Anenii Noi, care se află lângă o stație de microbuze.

Tomberoanele amplasate aici permit selectarea deșeurilor în funcție de materialul din care sunt compuse: hârtie, deșeuri menajere, sticlă sau plastic.

Locuitorii din Calfa spun că acum în sat este mai curat.  

Deşeurile sunt sortate şi la grădiniţa din Calfa, unde cei mici învaţă cât de important este să avem grijă de mediul înconjurător. 

"Cu toate că grupa este încă mică şi ei nu ştiu toţi să citească, dar noi le arătăm unde este scris pentru hârtie, pentru plastic, fiind că avem şi jucării din plastic şi ele se mai uzează", a spus educatoarea Raisa Melnic.

Astfel de găleţi au fost instalate şi în liceul din sat.

Autorităţile locale planifică să construiască în sat şi o rampă, unde vor fi depozitate şi prelucrate deşeurile. Pentru asta au, însă, nevoie de peste o sută de mii de dolari.

"Deşeurile selectate le ducem acolo şi de acolo le va prelua un agent economic care de fapt ştie deja ce să facă cu el. Din păcate gunoaiele se aruncă în diferite locuri, gunoaiele noastre se aruncă în locuri neautorizate", a afirmat primarul satului Calfa, Ludmila Ceaglic.

Câte două platforme de colectare a deşeurilor au fost instalate în satele Calfa, Roşcani, Speia, Teliţa, Bulboaca şi Gura Bîcului din raionul Anenii Noi. Acestea au costat 10 mii de euro, bani oferiţi de Guvernul Germaniei.

Lasă un comentariu