Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat sub control judiciar

Embed:

Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat din arest la domiciliu şi se află acum sub control judiciar. Decizia a fost luată, astăzi, de magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul în sectorul Buiucani, care au respins demersul procurorilor de a-i prelungi mandatul de arestare preventivă. 

Magistraţii au decis ca Dorin Chirtoacă să fie plasat sub control judiciar, ceea ce înseamnă că edilul suspendat al Capitalei se poate deplasa liber prin ţară, dar nu are dreptul să părăsească Republica Moldova.

Decizia l-a luat prin surprindere pe Dorin Chirtoacă. La propriu, acesta a rămas fără cuvinte.

După câteva clipe de ezitare, primarul suspendat a spus că "ceva nu este în regulă", întrucât această hotărâre este una tardivă. Chirtoacă a spus că eliberarea sa din arest la domiciliu provoacă multe semne de întrebare, întrucât a fost dispusă de judecător anume cu o săptămână înainte de referendumul iniaţiat de socialişti privind demiterea sa de la şefia Primăriei Chişinău.

Liberalul a mai spus că anume în această săptămână se aşteaptă să fie linşat public, printr-un val de umilinţe în văzul tuturor şi nu exclude că eliberarea sa va servi oponenţilor politici drept motiv pentru a răspândi zvonuri false, precum că ar avea vreo înţelegere cu Partidul Democrat.

Dorin Chirtoacă a mai spus că evoluţia firească a lucrurilor ar fi fost încetarea procesului penal împotriva sa, aşa cum se consideră nevinovat în privinţa acuzaţiile pe care i le aduc procurorii în dosarul parcărilor cu plată.

Deşi pledează nevinovat şi a cerut în repetate rânduri să fie eliberat din arest, decizia magistraţilor l-a nemulţumit pe Dorin Chirtoacă. Primarul suspendat al Capitalei a anunțat că o va contesta la Curtea de Apel. 

"Ceva nu este în regulă. Este o decizie tardivă dacă vorbim despre referendum și de ochii lumii dacă vorbim în general despre acest dosar. Probabil acum vor începe presiuni cu demisia precum că m-aș fi vândut lui Plahotniuc sau că totul este aranjat. Eu mă aștept că în urma acestei decizii de azi cu eliberarea să aibă loc mai departe tentative de umilire și batjocorire publică a subsemnatului", a spus primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Îndată după eliberarea lui Chirtoacă, socialiştii au declarat pentru presă că schema ar fi fost pusă la cale de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

"Este o schemă coordonată cu Partidul Democrat şi Plahotniuc nemijlocit. Este un scenariu, un aranjament făcut între democraţi şi liberali", a zis consilierul municipal PSRM, Ion Ceban.

Procurorul care instrumentează cazul nu a comentat hotărârea.

"Eu o să studiez partea motivată a încheierii și o să decid aferent contestării acesteia", a spus procurorul Victoria Furtună.

Şedinţa a avut loc în lipsa avocaţilor edilului suspendat, care nu s-au prezentat în instanţă. Din acest motiv, lui Dorin Chirtoacă i-a fost oferit un apărător din oficiu. Primarul suspendat al Capitalei a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe 26 mai. El este acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată.

La scurt timp după eliberarea sa din arest la domiciliu, Dorin Chirtoacă a scris pe pagina sa de Facebook precum că socialiştii ar sta în spatele campaniei de denigrare a persoanei sale.

Edilul suspendat a menţionat că aceste acţiuni se încadrează perfect în campania dinaintea referendumului privind demiterea sa.

Chirtoacă a scris că: Daca nu ar fi aşa, socialiştii ar fi ieşit de la bun început, fără a fi întrebaţi, să condamne această batjocură, chiar dacă aş fi fost ultimul criminal de pe faţa pamântului.

 

Lasă un comentariu