Primăriile vor primi bani pentru reparaţia drumurilor

Embed:

Gropile de pe drumurile locale vor fi acoperite din contul Fondului Rutier. Guvernul a decis ca, de anul viitor, jumătatea sumei colectată din din taxele de drum, achitate de proprietarii de automobile, să fie transferată direct primăriilor. Iată despre ce sumă este vorba.

În contul primăriilor din ţară vor ajunge 385 de milioane de lei. Pentru autorităţile locale de nivelul întâi este o adevărată avere, având în vedere că, până acum, aveau obligaţia de a repara drumurile locale, dar nu şi banii necesari în buget.

Până acum, banii pentru reparaţia drumurilor locale erau transferaţi doar centrelor raioanale, iar de acolo erau repartizaţi fiecărei primării în parte. Asta a făcut ca primarii, deseori, să se plângă pentru faptul că împărţeala se făcea pe criterii politice şi au cerut ca administraţia raioanală să nu mai intermedieze aceste transferuri. În premieră, anul trecut, prin hotărâre de Guvern au fost acordate primăriilor 128 de milioane de lei pentru infrastructura rutieră.

Acum acest mecanism va fi stabilit prin legea care tocmai a primit avizul Cabinetului de miniştri. Congresul Autorităţilor Locale din Moldova califică hotărârea Guvernului drept o decizie istorică şi speră că proiectul de lege va trece şi de Parlament. Noul mecanism de distribuire a banilor din Fondul Rutier are drept scop descentralizarea, depolitizarea şi transparenţa utilizării acestor resurse financiare.

"Se repartizează după numărul de locuitori. Cam la un locuitor din localitate îi revine peste o sută de lei. Dacă localității îi revine 500 de mii, eu cred că ușor primarul mai poate atrage și cetățeni și alte fonduri pentru a obține bani pentru un proiect mult mai serios decât ceea ce primesc ei astăzi", a afirmat ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

"Noi susținem formula aceasta pe care a propus-o ministerul Transporturilor. Nu există niciun risc pentru utilizarea în alte scopuri", a spus directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu