Preferinţe preoţeşti. Unii preoţi din ţară poartă veşminte cu motive naţionale

Embed:

Preoţii din ţara noastră merg în pas cu moda şi renunţă, treptat, la o parte dintre canoanele bisericeşti. O croitoreasă din Rezina confecţionează pentru ei veşminte stilizate, după preferinţele slujitorilor Domnului. Cei mai mulţi dintre ei, vor să aibă pe odăjdii, pe lângă cruci, imprimeuri naționale, pentru a promova, astfel, tradiţiile neamului nostru.

Eugenia Donțu din Rezina coase veșminte preoţeşti deja de doi ani. Croitoreasa spune că, în ultima perioadă, tot mai mulți slujitori ai Domnului îi cer să le stilizeze odăjdiile.

"Ne-a întrebat așa odată un preot dar în stil național ceva puteți coase pentru noi preoții?  Designul veșmântului ca atare este canonizat eu nu pot să scot ceva sau să adaug, însă de exemplu un galon preoțesc pot să-l înlocuiesc cu unul național", a spus croitoreasa Eugenia Donțu.

Dacă privim această pânză, veţi crede că este pentru un costum naţional, dar nu este aşa. De fapt, materialul va fi folosit pentru un veşmânt preoţesc. Mai nou, feţele bisericeşti preferă să-şi ornamenteze cămașa preoțească cu imprimeuri tradiţionale.

Croitoreasa afirmă că preoţii sunt foarte atenţi la detalii şi recunoaşte că unor clienţi nu le intri lesne în voie.

"Nu sunt pretențioși dar au preferințe. De exemplu vreau o cămașă brodată în stil național, prefer galun în stil național sau preferă galunul cu altă floare. Părintele poate să spună că nu-i plac crucile, că vrea alt model de cruce sau vrea cruce care să se încadreze în desenul stofei. Și noi le intrăm în voie", a mai adăugat croitoreasa Eugenia Donțu.

Părintele Alexei Savca se numără printre slujitorii Domnului care poartă cămăși preoțeşti cu motive naționale. El spune că, în acest mod, biserica este mai aproape de tradițiile neamului nostru.

"Este o comandă pentru ca să fim mai alături de cei dragi și chiar vom merge undeva să arătăm și tradițiile noastre. Nu aș spune că este neobișnuit pentru că veșmântul preoțesc trebuie să arate și plăcut lui Dumnezeu, cât și plăcut oamenilor", a menționat preotul Aleei Savca.

Unii preoţi au, însă, o singură regulă, atunci când îşi aleg veşmintele - să placă ochiului.

"Nu este o regulă să fie cu ornamente, dar cum atrage ochiul, tot ceva frumos și plăcut. Cred că da, în viitor îmi fac și această cămașă preoțească", a afirmat preotul Spiridon Pahomi.

O cămașă preoțească cu motive tradiționale costă, în medie, două mii de lei.

Lasă un comentariu