Peşte bun de aruncat. 70 la sută din peştele vândut în pieţe conţine paraziţi

Embed:

Cumpărăm peşte pentru nutrienţii săi importanţi, însă, riscăm să ajungem pe patul de spital după ce îl consumăm. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor anunţă că aproape 70 la sută din peştele care ajunge în piețele din țară conţine paraziţi, ce pot provoca alergii şi intoxicaţii.

Pe lista celor mai periculoase specii sunt scrumbia, macroul şi heringul, peşti săraţi care nu sunt trataţi termic până a ajunge pe rafturile magazinelor. Inspectorii de la ANSA susţin că fiecare lot de peşte importat este verificat la vamă, însă, fiecare unitate în parte nu poate fi examinată.

Anual, în Moldova sunt importate peste 20 de mii de tone de peşte. O mare parte conţine paraziţi şi larve, care mor doar dacă peştele este îngheţat sau, dimpotrivă bine gătit.

"Acest proces ne creează şi nişte mari dificultăţi de a verifica starea lui de sănătate şi calitate, fiindcă ajunge în ţară îngheţat, este puţin complicat de a-l verifica, mai ales fiecare peşte în parte", a spus directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi.

Astfel, specialiştii avertizează că folosirea în alimentaţie a peştelui crud sau semicrud este periculoasă pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor.

"Reacţiile alergice pot să se manifeste la nivel de artrite, pot să se manifeste la nivel de dereglări gastrointestinale, se pot manifeste în formă de edeme anginice", a zis directorul adjunct ANSA, Ion Toma.

În pofida datelor alarmante, tarabele magazinelor şi pieţelor sunt doldora de peşte.

Cumpărătorii susţin că verifică peştele după aspect şi miros.

Pentru a evita intoxicaţiile, specialiştii ne recomandă să congelăm peştele la o temperatură de - 20 de grade pentru cel puţin 24 de ore. O altă soluţie este şi tratarea termică la peste 60 de grade.

Sursa Foto: publika.md

Lasă un comentariu