Pesta porcină se extinde. Încă un caz a fost înregistrat în satul Tudora din raionul Ştefan Vodă

Embed:

Un nou caz de pestă porcină a fost înregistrat în satul Tudora din raionul Ştefan Vodă. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, boala a fost confirmată de testele de laborator.

Totuşi, experţii spun că nu este vorba despre un nou focar deoarece localitatea se află în apropierea satului Palanca, unde 15 porci au murit din cauza pestei porcine. Potrivit autorităţilor, animalele s-au infectat după ce au fost hrănite cu resturi de carne adusă din Ucraina. 

Andrei Ciolac din satul Tudora a chemat medicul veterinar după ce porcul său de 70 de kilograme s-a îmbolnăvit. Analizele au arătat animalul are pesta porcină.

"Era bolnav şi l-am împuşcat, am chemat medicii veterinari şi au depistat că avea boală. Şi l-am dus şi i-am dat foc, l-am astupat, l-am îngropat", a spus locuitorul satului Tudora, Andrei Ciolac.

După ce au aflat despre acest caz, oamenii din sat au început să-şi sacrifice animalele.

În acestă regiune au fost instalate trei filtre sanitare. Unul la postul vamal Palanca, iar altele două în satele Tudora şi Crocmaz. 

În pofida restricţiilor, vameşii de la Palanca au depistat călători care au încercat să transporte produse interzise.

"După data de 25 octombrie, de când au fost depistate focarele de pestă porcină africană, în satele Palanca şi Tudora. De către Serviciul Vamal au fost luate măsuri de intensificare a controlului fizic vamal. Acordîndu-se o atenţie deosebită inclusiv a bagajelor de mână a persoanelor care traversează postul vamal", a spus şeful postului vamal Palanca, Victor Iordan.

În acest an au mai fost identificate focare de pestă porcină în raioanele Soroca, Edineţ şi Donduşeni. Din 25 octombrie 2016 și până în prezent, la punctele de trecere dintre Moldova şi Ucraina au fost confiscate 7 mii 600 de kg de produse din carne de porc.

Lasă un comentariu