Pe înţelesul copiilor. 1.500 de elevi sunt instruiţi cum să acorde primul ajutor

Embed:

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu şi-a propus să instruiască timp de două luni în jur de 1.500 de elevi cum să acorde primul ajutor medical. Astăzi, viitorii medici au ajuns la liceul Teoretic Gheorghe Asachi din Capitală, unde le-au prezentat copiilor tehnici de resuscitare.  

Masajul cardiac, este o procedură destul de complicată din punct de vedere fizic. S-a constat că 30 de minute de resuscitare, sunt echivalente cu 7 kilometri de alergări. Aşa că în astfel de cazuri, persoana care efectuează manevrele, la sigur va avea nevoie de un înlocuitor pentru câteva momente de respiro.

Viitorii medici spun că aceaste manevre simple pot salva viaţa unui om, iar fiecare persoană trebuie să cunoască cum să le efectueze corect. 

Elevii au învăţat tehnicile de bază de acordare a primului ajutor şi în caz de înec cu mâncare. 

Studenţii i-au învăţat pe elevi cum să acorde primul ajutor medical chiar şi bebeluşilor. 

Viitorii medici spun că aceste lecţii le vor fi foarte utile elevilor.

"Oamenii care ar putea să aibă nevoie de acest ajutor pot fi şi părinţii acestora, pot fi prietenii lor, pot fi chiar ei. Şi în astfel de cazuri ar fi bine măcar o bază să o aibă", a spus studentă la USMF Nicolae Testemiţanu, Valeria Țurcanu.

"În total sunt preconizate 30 de instituţii, din municipiul Chişinău, raioanele Ialoveni şi Străşeni. La moment suntem la a 13-a instituţie", a zis organizatorul, preşedinte ASRM, Gheorghe Buruiană.

În cadrul programului de instruire sunt implicaţi în jur de 40 de studenţi voluntari. Proiectul a fost implementat cu susţinerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Lasă un comentariu