OMS: Utilizarea excesivă a antibioticilor în cazul animalelor domestice devine o problemă tot mai gravă în lume

Embed:

Utilizarea excesivă a antibioticilor în cazul animalelor domestice devine o problemă tot mai gravă în lume. Consumul excesiv crează rezistenţă la mai multe bacterii, iar bolile provocate nu vor mai putea fi tratate. Avertizarea vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor confirmă că problema este actuală şi pentru Moldova. 

Unii gospodari din ţara noastră spun că au folosit antibiotice pentru a trata animale sau pentru a preveni o eventuală boală. În multe cazuri, medicamentele au fost procurate fără recomandarea medicului veterinar. 

Pentru a evita îmbolnăvirea animalelor, specialiştii de la ANSA îndeamnă oamenii să respecte regulile de îngrijire. Potrivit lor, antibioticile pot fi administrate doar cu prescripţia medicilor veterinari şi doar după examinare clinică a animalelor.

"Trebuie să fie o strategie naţională de rezistenţă antimicrobiană. Urmează să fie aplicate măsuri per ansamblu, începând cu etapa de înregistrare a medicamentelor veterinare, cerinţe mai stricte şi mai clare faţă de etichetă şi prescripţia", a afirmat şeful direcţie ANSA, Victor Pâslaru.

De asemenea, medicii avertizează că utilizarea excesivă a antibioticilor în cazul animalelor poate ameninţa şi sănătatea oamenilor. Printre cele mai periculoase bacterii care pot afecta organismul uman se numără salmonella.

"Orice produs animal care este consumat, el fiind tratat deja cu preparate antibiotice, au efect de acumulare în carnea animalului care deja este consumată de om îşi face ca repercusiuni asupra deja imunităţii umane", a spus medicul Nadejda Plăcintă.

Reprezentanţii ANSA au anunţat că vor lansa în curând o campanaie de informare a cetăţenilor despre pericolele care pot fi provocate de utilizarea excesivă a antibioticilor pentru animale.

Lasă un comentariu