Oameni cu dizabilităţi încing dansuri. Proiect de caritate la Ungheni

Deşi condiţia fizică nu le permite, ei vor să danseze şi o fac destul de bine. Vorbim despre 10 tineri din raionul Ungheni, care au sfidat dizabilitatea pe care o au şi au ieşit cu zâmbetul pe buze în ringul de dans.Tinerii participă la un proiect numit "Aş vrea să te invit la dans", scrie publika.md.

Unul dintre beneficiarii proiectului este şi Valeriu Romaşco din satul Todireşti, raionul Ungheni. Tânărul are 25 de ani, iar în fiecare luni şi joi, aşteaptă cu nerăbdare microbuzul care îl aduce la dansuri. Valeriu s-a născut sănătos, doar că acum doi ani, viaţa sa a luat o altă întorsătură: "Sunt doi ani de zile, de când am avut accident. Prin spitaluri".

Totuşi, tânărul nu s-a dat bătut. Mai mult decât atât, el spune că viaţa i s-a schimbat spre bine: "Eu când am căzut în accident, soţia era însărcinată în a şaptea lună şi mi-a născut un băiat frumos sănătos şi eu mă mândresc cu asta".

Partenera de dans a lui Valeriu este Svetlana Porojniuc, care spune că această ocupaţie îi oferă o plăcere deosebită: "Am vrut mai mult să îi ajutăm şi să îi susţinem să simtă că au o susţinere că nu sunt singuri.Mă simt bine, am învăţat şi eu şi i-am învăţat şi pe ei, ne-am cunoscut, am făcut schimb de numere de telefoane, ne ma sunăm vorbim. Sim şi ei că sunt susţinuţi de noi".

Iar antrenorul Efim Pencev spune că tineri sunt ca propriii săi copii: "Îmi sunt foarte dragi. Încerc să am o atitudine cât mai bună faţă de ei, uneori le fac şi observaţie, ca să înţeleagă mai bine. Dacă nu le reuşeşte sunt dispus să le arăt şi de zece ori".

Coordonatorul proiectului, Andrei Chiorescu, spune că s-a inspirat din alte ţări: "Iniţial ne-am gândit să facem pentru sport, ulterior unul dintre beneficiarii noştri a spus că ar fi foarte bine dacă am putea să dansăm, de aceea am lăsat sportul într-o parte şi am iniţiat activitatea cu dansul."

Beneficiarii proiectului sunt asiguraţi cu transport şi echipament. Proiectul este finanţat de guvernul american şi cel polonez. În raionul Ungheni sunt înregistraţi în jur de 5.700 de oameni cu dizabilităţi.

Sursa Foto: amosnews.ro

Lasă un comentariu