Nu renunţă la ideie. Reprezentanţii mai multor ONG-uri insistă pe referendum

Embed:

Nu renunţă la organizarea referendumului pentru anularea votului mixt, deşi acest lucru contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Reprezentanţii mai multor ONG-uri şi susţinătorii acestora, au decis astăzi, din nou, să formeze grupul de iniţiativă care urmează să strângă semnături pentru organizarea plebiscitului. Unii dintre cei, care au venit la eveniment nu au putut explica, de ce sunt împotriva votului mixt şi nu cunosc în ce costă acest sistem de vot.

Acum o lună, Comisia Electorală Centrală a respins prima cerere de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. CEC şi-a motivat decizia prin faptul că au fost comise mai multe abateri de procedură și erori în setul de documente prezentat de grupul de inițiativă. Totodată,  potrivit Codului de bune practici în materie de referendum, adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice și de Comisia de la Veneția, sistemul electoral nu poate fi modificat decât cel puțin cu un an înainte de scrutin. Reprezentanţii grupului de iniţiativă se opun însă, acestor recomandări.  

Organizarea unui referendum privind anularea sistemului mixt de vot ar costa bugetul public 60 de milioane de lei. Potrivit unui sondaj realizat anterior de IMAS, 45 la sută dintre cetăţeni au o părere proastă despre organizarea unui referendum privind anularea votului mixt.

Lasă un comentariu