Meserie şi vocaţie. În Capitală a fost organizat un Forum Vocaţional cu susținerea UE

Embed:

Europenii susţin tinerii din ţara noastră care aleg să studieze o meserie. Zeci de moldoveni care au optat pentru învățământul profesional tehnic şi au obţinut succes în ceea ce fac au participat la un Forum Vocaţional, organizat în Capitală cu susţinerea Uniunii Europene.

Meseriaşii i-au încurajat pe elevii școlilor profesionale şi i-au îndemnat şi pe alţi tineri să facă ceea ce le place.

Lidia Bîrsan şi-a dorit dintotdeauna să fie croitoreasă şi spune că nu a regretat nicio clipă meseria aleasă. Ea a făcut doar câteva cursuri în domeniu, după care şi-a deschis o mică afacere, care se bucură acum de succes.

"Mi-am deschis o afacere și am început a confecționa și repara haine la comandă. Apoi am avut o oportunitate de a participa la un proiect unde am câștigat un grant din care mi-am cumpărat o mașină de brodat și am trecut la o altă etapă", a spus antreprenoarea Lidia Bîrsan.

Elevii şcolilor profesionale spun că meseria aleasă trebuie să fie şi o vocaţie. După acest principiu s-a condus şi Alina care învață designul de interior la un colegiu din Capitală.

Forumul vocațional a fost organizat cu suportul Uniunii Europene, care vrea să încurajeze tinerii din Moldova să aleagă învățământul profesional tehnic.

"Scopul final este copilul, este viitoarea forță de muncă, este factorul uman, este tot ce este legat de oameni pentru că atâta timp cât oamenii o să aibă competențe profesionale atât timp ei vor contribui cu adevărat la economia națională", a menționat expertul în cadrul proiectului UE, Veronica Midari.

În Moldova sunt 42 de școli profesionale.

Lasă un comentariu