Maşinile preşedinţilor. Vehicule de epocă din garajul Parlamentului, expuse la muzeu

Embed:

Călătorie în timp la Muzeul Național de Istorie din Capitală. Două mașini de epocă din garajul Parlamentului, în care pe timpuri se plimbau lideri politici şi preşedinţi ai ţării noastre, au fost prezentate, în premieră, publicului larg. Expoziţia a fost organizată cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor. 

Vedetele expoziţiei au fost două automobile blindate de marca ZIL și GAZ, care au fost folosite, în trecut, pentru transportarea oficialilor de rang înalt, printre care fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi foștii președinți ai ţării noastre, Mircea Snegur și Petru Lucinschi.

ZIL 41047 este ultimul automobil sovietic produs fără limite de buget și tehnologii. Acest model este din anul 1989. În acea perioadă era cea mai lungă limuzină din lume, măsurând peste şase metri. Printre dotările speciale se numără sistemul dublu de alimentare cu electricitate şi benzină, cutia automată, dar şi sistemul de aer condiţionat. Mai mult decât atât, maşina avea şi un telefon de pe care se putea suna 24 de ore din 24 pe întreg teritoriul URSS.

"O maşină de calitate foarte bună, putem să spunem că mai bună decât un Mercedes din ziua de azi. Maşina asta s-a filmat în filmul ăsta "Zaeţ nad bezdnoi" cu Leonid Ilici Brejnev toţi artiştii ceia. Maşina asta a fost la Moscova, a fost maşina lui Gorbaciov", a afirmat şoferul la Parlament, Alexandru Vrîncean.

La expoziţie au putut fi admirate şi 30 de motociclete şi motorete.  Una dintre cele mai valoroase din colecţie este un URAL M72, produs în 1952.

"Este prima motocicletă sovietică care a fost construită pe timpul războiului, de fapt este copia motocicletei BMW R71", a spus colecţionarul de motociclete, Sergiu Braga.

Lasă un comentariu