Istorie în ruină. Conacul boierului Leonard din satul Cubolta riscă să dispară în următorii ani

Embed:

Conacul boierului Leonard din satul Cubolta, raionul Sângerei, riscă să dispară în următorii ani. Anterior era un loc de o frumuseţe rară, iar astăzi din clădire nu au mai rămas decât pereţii. Localnicii sunt întristaţi şi speră că monumentul istoric va fi restaurat.

Conacul boieresc a fost construit în secolul XIX. În vremuri mai bune, era o casă monument cu ferestre mari, tavane înalte, sobe din teracotă austriacă şi o curte spaţioasă. Astăzi, clădirea este complet distrusă. 

Natalia Răcilă spune că bunicul său a prins vremurile când boierul Leonard s-a stabilit la Cubolta. Familia moşierului era generoasă.

"Îi primeau pe acei copii care învățau bine și le dădeau câte ceva: cămăși, îmbrăcăminte, încălțăminte, numai ca să vină aici la școală. Erau boieri progresiști nu cu asuprire. Erau interesați ca lumea să știe carte", a spus locuitoarea satului Cubolta, Natalia Răcilă.

La intrarea în conac, era odinioară o fântână arteziană, construită după modelul celor pe care le puteai vedea în Italia, Spania sau în alte țări europene.

În 1940, conacul a fost jefuit. Toată mobila şi obiectele de preţ au dispărut, iar în perioada sovietică edificiul a fost transformat în sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză.

Oamenii din sat sunt întristaţi de faptul că monumentul istoric a fost lăsat în paragină.

Primarul satului spune că pentru restaurarea conacului ar fi nevoie de aproximativ 10 milioane de lei, iar în bugetul local nu există atâtea resurse.

"În localitate au fost invitați mai mulți specialiști. Mi-au dat asigurări că acum la etapa aceasta care este conacul, el poate fi readus la viață. Însă, numai lucrările de cercetare, studiul de fezabilitate ar costa peste un milion 200, un milion jumătate de lei", a menționat primarul satului Cubolta, Alexandru Sîrbu.

În Moldova sunt peste 60 de conace, iar aproximativ 80 la sută dintre ele sunt lăsate în paragină.

Lasă un comentariu