Istoria din cetate. Trei ostaşi polonezi din ceară sunt expuşi la cetatea Soroca

Embed:

Soldații polonezi au invadat cetatea Soroca. Trei ostași medievali, confecționați din ceară, sunt noile gazde ale fortăreţei. Autorii lucrărilor susţin că aceștia reprezintă soldații din perioada când armata Poloniei era condusă de Kjîştof Rappe și a staționat în cetatea de la Nistru.

La deschiderea expoziţiei au participat realizatorii sculpturilor din ceară, dar şi alţi tineri polonezi, care au reconstituit o luptă cu săbii.

La eveniment a participat şi ambasadorul Poloniei în ţara noastră, Bartlomiej Zdaniuk, care a menționat că această expoziție reprezintă o filă din istoria comună a celor două ţări.

Diplomatul speră că vizitatorii vor afla, astfel, mai multe despre relațiile moldo-poloneze, bazele cărora au fost puse încă în epoca medievală.

"Noi dorim să păstrăm această istorie nu numai prin lucrările științifice. Această istorie să aibă și o dimensiune un pic mai populară, să o popularizăm ca ea să fie accesibilă tuturor", a afirmat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk.

"Am organizat această expoziţie ca să prezentăm soldaţii polonezi care au fost aici acum 400 de ani, să vedeţi ce haine purtau şi ce armură aveau", a spus membrul organizaţiei Walhalla, Marcin Lutomski.

"Soroceanul nostru va avea posibilitatea, și vizitatorul cetății, cu ochii lui să vadă cum arată un hatman, cum arată un husar sau un ostaș din armata blindată, adică în zale grele. Îi avem în cetate. Ei au fost la cetate și de aceea îi avem", a spus directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie, Nicolae Bulat.

Vizitatorii spun că au rămas impresionați de figurile din ceară.

Ostaşii polonezi vor fi expuşi în cetatea Soroca între lunile martie - noiembrie.

Pe timp de iarnă, sculpturile vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca.

Lasă un comentariu